Jubilerer på ny sceneplass

<b>En perle.</b> Eivind Torsethaugen, Jan Idar Dalseide, Leiv Bråtalien og Dagfin Ystad foran det nye sceneområdet, Hallingtunet, som innvies under årets Ål-utstilling. (Foto: Birger Morken)

<b>En perle.</b> Eivind Torsethaugen, Jan Idar Dalseide, Leiv Bråtalien og Dagfin Ystad foran det nye sceneområdet, Hallingtunet, som innvies under årets Ål-utstilling. (Foto: Birger Morken)

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Ål-utstillingen er ti år. 16. - 18. juni håper arrangøren at 10 000 mennesker besøker utstillingen, som er den største i nyere tid. Det nye sceneområdet har plass til nærmere 3000 mennesker.

DEL

Hallingtunet er navnet på sceneområdet som skal bli en perle i den kommende Ål Folkepark på Sundre campingsenter. Folkeparken får nå en egen prosjektlederstilling. Årets Ål-utstilling innvier det nye Hallingtunet, som har gråstein som fundament. Scene- og dansegulv er bygd. 200 personer får plass i et sitteamfi, og det er til og med laget en egen VIP-tribune. Et scenebygg med diverse fasiliteter ligger i byggeplanen. Meningen er å bruke Hallingtunet til konserter, dans, teater, show og andre større arrangementer utenom Ål-utstillingen. Hallingtunet er tusenårsstedet i Ål.

HMS og «misseshow»

Helse, miljø og sikkerhet(HMS) er tema for årets Ål-utstilling, som har utviklet seg fra et rent dyrsku for 100 år siden til en bygdeutstilling, men fortsatt med dyrskuet som grunnpilaren. 110 utstillere deltar på markedsplassen, og det er også stor oppslutning om utstillingene av geit, storfe og hest. Under storféutstillimgen skal «Miss Hallingdal» kåres. I år skal dommerne kun se på eksteriør og ikke vurdere avlsverdi og stamtavle.
20 aktører deltar på temautstillingen, og det blir daglige demonstrasjoner av blant annet sikkerhetsutstyr, brannslokking og brannvarslingsanlegg. Alle skoler og barnehager i Hallingdal er invitert, og elever og barn skal ta med seg en stein hver til «Tusenårsrøysa» i Hallingtunet.
- Det er lagt opp til mange aktiviteter og konkurranser på utstillingsplassen, som har kvalitet, kultur, tradisjon og mangfold som varemerke, sier leder Leiv Bråtalien. Folk skal oppleve en rolig, avslappet atmosfære uten støy, og arrangementet er tivoli-og omtrent juggelfritt, poengterer han.
En stallgjeng skal demonstrere miniskikjøring med hest! Verdens største dorull-skulptur skal lages. Hallinglaget fra USA med 170 personer kommer også på besøk til landbruksutstillingen, som er den tredje største i Sør-Norge etter Seljord og Hellerudsletta.

Artikkeltags