DRAMMEN: Snøen kom som bestilt – for hva er vel et julemarked uten god, gammeldags julesnø? Søndag slår de dørene på vidt gap på Drammens Museum, og inviterer til julemarked.

I fjor kom det over 2.000 mennesker til julemarkedet, og Ida Klingvall ved museet håper på minst det samme i år.

– Nå er hele museumsområdet pakket inn med deilig snø, og værmeldingen for helga lover strålende vintervær, så alt ligger til rette for en fantastisk dag, sier Klingvall.

Noe for alle

Og det er litt av en smørbrødliste museet kan skilte med: Det blir 30 markedsboder, bokmarked, juleverksted for barn, julefortellinger, gamle juletradisjoner, hest og slede, og selvfølgelig noe godt å bite i. I tillegg er alle museets utstillinger åpne.

– Her har vi noe for alle. I juleverkstedet kan barna lage honninglys, i Torpostua kan de høre fortellinger om hvordan man feiret jul på 1800-tallet, og markedsbodene er fylt med kortreiste gaveideer og delikatesser, sier Klingvall.

LES OGSÅ: Lover ny monsterhit og spektakulær konsert på Union

Lokale forfattere

Så populært er markedet at museet har venteliste på plasser i markedsbodene. I tillegg blir det arrangert et eget bokmarked, der lokale forfattere stiller med sine bøker.

– Der er det fin anledning til å møte forfatterne, slå av en prat – og kanskje kjøpe inn noen harde pakker.

Drammens Museum får hjelp av 13 elever ved Drammen videregående skole for å få hjulene til å gå rundt på julemarkedet. Elevene jobber for skolens Nairobi-prosjekt, der pengene de får inn går til å sikre 150 elever skolegang i Nairobi hvert år.

LES OGSÅ: Har du en artist i magen? Disse kan hjelpe den ut

Hjelper fattige unge

– Elevene gir lønna si for jobben direkte til Nairobi-prosjektet, og det er jo det hele jula handler om – å vise medmenneskelighet og gi noe til de som ikke har det like bra som oss, sier Klingvall.

For dem som ikke har vært på Drammens Museum på en stund, så er søndagen en fin mulighet til å få med seg Novemberutstillingen i Lychepaviljongen, og den nye utstillingen om 1900-tallet – som museet har brukt 15 år på å planlegge og samle.