Nå har en av de norske videoimportørene sluppet tre filmtitler på DVD, det nye digitale videosystemet. Flere spillere er kommet i salg, og videobransjen har gitt grønt lys til en utleieordning.
Har du ikke hørt om DVD før, er det bare å merke seg forkortelsen først som sist. Går det som elektronikkens spåmenn antyder, vil DVD om få år utkonkurrere VHS, akkurat som CDene tok over for de gamle LP-platene.
Men det er skjær i sjøen - strid om lydsystemer, piratsperrer og ulike soner, konkurrerende videosystemer og innspillbar DVD.

Film og data

DVD står for Digital Versatile Disc, med andre ord en plate som er anvendbar til flere ting. I første omgang vil norske forbrukere møte formatet i video- og datautgave. DVD er på størrelse med en vanlig CD-plate. På en plate er det plass til en hel spillefilm, opptil åtte forskjellige lydspor, 32 undertekster, forskjellig avspillingsformat med mer.
Systemets store fortrinn er selvsagt bilde- og lydkvaliteten, som er tre ganger så bra som VHS-systemet. DVD-spillerne, enten det er i video- eller datautgave, vil også være kompatible med musikk CD-plater eller CD-rom.
De første DVD-spillerne dukket opp i fjor. Men inntil nylig var det ingen plater tilgjengelig på det norske markedet. Scanbox kom nettopp med tre titler - etter mange forsinkelser.
- Det er moro å være først ute, men det har dukket opp mange problemer i produksjonen, medgir markedssjef Jon Einar Sivertsen i Scanbox.
Filmene som får æren av å være norske DVD-debutanter er Mr. Bean, Never Talk To Strangers og Rumble In The Bronx. Kun førstnevnte leveres i bredformats-utgave. Ingen av platene inneholder ekstramateriale, men alle er tekstet på de nordiske språkene.
I nærmeste fremtid vil det også dukke opp et leievideo-konsept for DVD. Til tross for det meget begrensede utvalget av DVD-titler, hevder Sivertsen at interessen blant kundene er stor for å leie en DVD-MovieBox.

Heller DVD enn Divx

For videobransjen ofrer gjerne det gamle VHS-systemet til fordel for DVD, selv om ingen tror VHS vil dø med det første. I en tid hvor teknologien har gjort det meste mulig, frykter videoutleie-forhandlerne alternative digitalsystemer, i første omgang Divx. Divx skal lanseres i USA til sommeren. Her tar filmselskapene over leievirksomheten fra videoforhandlerne.
Men enn så lenge er det DVD det dreier seg om i Norge. (NTB Pluss).