Gå til sidens hovedinnhold

Kong Kygo til jazzen

Sikret Årets Spellemann

Artikkelen er over 5 år gammel

Kongsberg Jazzfestival topper plakaten med landets sterkeste musikalske eksportvare.

KONGSBERG: Kyrre Gørvell-Dahll har hatt en mye omtalt reise fra gutterommet på Fana til å spille for 19.000 på Barclays Centre i New York.

Som den eneste norske, og en av få internasjonalen artister, har han passert én milliard avspillinger i musikktjenesten Spotify.

Denne helgen spilte han på X Games i Aspen, Colorado. Samtidig ble han hyllet av sine egne på hjemmebane.

Da Spellemannprisen gikk av stabelen i Oslo Spektrum lørdag kveld, var nemlig ikke den største stjernen, med hele fem nominasjoner, til stede.

LES OGSÅ: Vant Spellemann

Året Spellemann

Storesøstrene mottok prisen for «Årets låt» på hans vegne, mens fjorårsvinner Nico & Vinz overrakte det gjeveste trofeet, «Årets Spellemann», i en innspilt sekvens fra USA.

Men Kygo er definitivt i Norge til sommeren. Nå er det nemlig klart at Kongsberg Jazzfestival topper plakaten med det som er landets største musikalske eksportvare.

LES OGSÅ: Hundedisco med Kygo og Karpe Diem på nyttårsaften

Jubelen i taket

– Det er ikke til å komme fra at jubelen sto i taket på jazzkontoret da vi klarte å sikre oss Kygo, sier festivalsjef Kai Gustavsen i en pressemelding.

Drammenseren sto sammen med Anders Eriksen for det kommersielle konsertprogrammet under Elvefestivalen i Drammen fra 2002 til 2012.

Han har imidlertid hatt voldsom suksess som festivalsjef for den tradisjonsrike jazzfestivalen i Kongsberg

Etter flere år med skuffende publikumsoppslutning, har tre år med drammenseren i førersetet vært en enorm opptur. I 2014 toppet Stevie Wonder plakaten. Da slo Kongsberg alle personlige rekorder med hele 33.000 solgte billetter.

LES OGSÅ: Freddy Kalas vant jula

Treffer bredt

Festivalsjefen har tro på at årets store toppnavn også vil fenge jazzfolket.

– Kygo lager musikk som treffer bredt og vil garantert lage et spektakulært liveshow og en gigantisk fest på festivalens store utendørsarena Kirketorget, avslutter han.

LES OGSÅ: Broilers supersommer

Fakta

Kyrre Gørvell-Dahl (Kygo) fikk først suksess ved å remikse andres låter (Hans versjon av Seinabo Seys «Younger» toppet VG-lista).

I 2015 debuterte han med egen musikk. Både «Firestone» og «Stole the show» har blitt massive internasjonale hits med snaue 700 millioner avspillinger på Spotify.

Spiller på Kongsberg Jazzfestival fredag 8. juli.

Kommentarer til denne saken