DRAMMEN: Etter at det kom fram av manifestet til terrorsiktede Anders Behring Breivik at han brukte onlinespillet World of Warcraft til trening i forbindelse med terrorangrepet, har diskusjonen rundt voldelige dataspill blusset opp.
Demper empatien
Psykologspesialist ved Borgestadklinikken, Ingjerd Meen Lorvik, spiller ikke World of Warcraft, men har leste mye om det.
Hun har i samarbeid med to forskere ved Universitetet i Bergen utarbeidet en behandlingsmanual for dataspillavhengige.
I manualen vises det til forskning som har funnet ut at voldelige spill kan dempe empatifølelsen.
– Undersøkelser viser at voldelige dataspill kan demper empatien, og minske motstanden mot vold. Dette betyr at man ikke lar vold gå så tett innpå seg, forklarer hun.
Lorvik ønsker ikke å spekulere i om dataspillvanene til Breivik kan ha vært med på å utvikle hans voldelige atferd.
– Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, sier hun.
Men hun forteller at flere forskningsrapporter konkluderer med at mye spilling av voldelige dataspill fremmer aggresjon.
– Samlet sett ser de fleste sentrale forskere på feltet ut til å være enige om at dataspillvold fremmer aggresjon.
LES OGSÅ: Warcraft-spillere blir avhengige
Uenig
Stine Wærn, direktør i spillselskapet Ravn studio er uenig. Hun tror dataspill har lett for å bli syndebukken når slike tragedier skjer.
– I kjølvannet av Utøya-tragedien er det lett at man leter etter en syndebukk. Da tror jeg at folk som ikke kjenner spillmediet har lett for å legger skylda på voldelige dataspill, sier Wærn.
Hun tror at gjerningsmannen like gjerne kunne ha funnet inspirasjon fra andre medier, som for eksempel film eller bøker.
– Jeg tror ikke at dataspill isolert sett er voldsfremkallende.
LES OGSÅ: «Viktig med grenser»
Deltar aktivt
Psykologspesialisten viser til studier som trekker fram at man deltar mer aktivt i voldshandlingene når man spiller spill enn når man ser på film. I tillegg er volden i dataspill kontinuerlig og samme voldssekvens spilles ofte flere ganger. Lorvik understreker at mennesker reagerer forskjellig på voldsspillene, og at det er spilling over tid som kan påvirke virkelighetsoppfatningen til spillerne.
– Spillenes nye og mer virkelighetsnær grafikk kan også ha en negativ påvirkning på virkelighetsfølelsen hos spilleren, sier Lorvik. Psykologspesialisten misliker spesielt at man i mange spill ofte blir belønnet for å skyte mange eller begå grove voldshandlinger.
– Aggressiv atferd blir nesten alltid belønnet i denne typen spill, påpeker Lorvik.
LES OGSÅ: Vil behandle dataavhengige
(artikkelen fortsetter under bildet)
Fjerner spill
Etter tragedien på Utøya har både Platekompaniet og Coop valgt å fjerne de voldeligste dataspillene fra hyllene.
– Det gjelder alle butikkene til Coop i Norge, og er av hensyn til og i respekt for de som er berørt av terroraksjonene, sier Geir Inge Stokke, direktør for faghandel i Coop Norge til Bergens Tidende.
Hos Platekompaniet i Drammen sto fortsatt spillene fremme tirsdag ettermiddag.
SE VIDEO: SLIK ER SPILLET
Kontroller spillerne
Både Wærn og Lorvik er enig om at foreldre må følge med på hva slags spill barna spiller, og begrense spilletiden.
– Foreldre bør engasjere seg i hva ungdommen spiller, snakke med dem om dette og sette grenser for spilling både når det gjelder type spill, aldersbestemmelser og hvor lenge barna skal få spille, sier Lorvik.