DRAMMEN: – Haha! Jeg kan den ikke utenat nei, ler varaordfører Freddy Hoffmann (H). Han står på Bragernes torg, og har akkurat fått spørsmål om han kan Drammenssangen.

Del på Facebook

Grunnen er denne;
Det er byjubileumsår, og et av de store jubileumsarrangementene er Ypsilonkantaten. Dette arrangementet skal avsluttes med «Drammenssangen», hvor målet er at alle i folkemengden skal synge med. Samtidig skal kirkeklokkene ringe og båtene på havna tute. Men kan folk egentlig denne sangen? Vi tok en tur ut i byen for en uhøytidelig sjekk.

– Jeg har sunget den mange ganger, men jeg kan den ikke uten tekst, sier Hoffmann, og han tror kanskje at han vil slippe unna etter den kommentaren.

Men tekst skal han da vitterlig få.

Varaordføreren, som er ikledd T-skjorten til metalbandet «Pagan’s Mind», kikker seg over skulderen og starter å synge. Klokkeklart og riktig midt på torget.

– Den gikk fint med tekst, ler Hoffmann, men legger til at han tror det er den eldre garde som kan denne sangen.

LES OGSÅ: CD med drammenssanger

– Det er nok noen som mener at du må kunne den for å kalle deg en ekte drammenser. Så bombastisk vil ikke jeg være. Det er nok flere som synger «Gamle Gress», og føler seg som drammensere, sier han.

Heller Godset-sangene

Ved et av bordene på torget sitter de fire brannmennene Morten Gundersen, Vidar Dyve, Anders Hillestad og Matis Winther.

– Jeg kan de to første linjene, sier Gundersen, og etter litt overtaling runger hans og kollegaen Vidar Dyves stemmer ut på torget, med de setningene de kan.

– Det er enklere med «Mortefiskerens sang». Eller «Godset fra Drammen», som vi synger mer nå, mener Dyve.

LES MER: Flaggtyver angret sine synder

Få kan byens sang

Flere drammensere får spørsmålet og flere «nei» svares, på om de kan Drammenssangen.

På en solfylt benk sitter Tove Nilsen og hunden Gismo, og heller ikke hun kjenner til den.

16-årige Ada Moen kan heller ikke huske den når vi spør. Når hun får se teksten, derimot, husker hun den.

– Vi sang den på 17. mai, men jeg kan den ikke. Det er nesten ingen på min alder som kan den, tror jeg, sier hun.

LES OGSÅ: Gratis Madcon

Daglig leder av Næringslivsforeningen i Drammen, Hans-Petter Tonum, kan den derimot ganske godt, og synger villig i vei.

– «Hvor Drammenselven iler, frem mot fjordens brede fang. lalalalalalalala!» Det er melodien jeg kan, smiler han.

Heller ikke han tror at drammensere flest kan Drammenssangen. Likevel tror han at avslutningsnummeret på Ypsilonkantaten vil gå greit.

– Hvis noen først begynner, og man har melodien, tror jeg folk henger på, sier han. 

- Burde brukes mer

Grete Rohjan, leder av Musikkens Venner Drammen, tror det går et skille mellom generasjonene, når det gjelder hvem som kan byens egen sang.

– Når vi arrangerer festforestillinger i Drammens Teater har vi den alltid med, men jeg tror ikke den unge generasjonen kan den så godt, sier Rohjan.

Hun mener Drammenssangen må mer fram i lyset. Siden teksten peker på byens historikk, er sangen med på å vise hvilken by Drammen er og hva den står for. Dette mener Rojahn er viktig.

LES MER: Et musikalsk eventyr

– Dette er kanskje en sang vi må fremelske på nytt, og bruke oftere i forbindelse med forskjellige begivenheter, sier hun.

Historien om sangen

Drammenssangen ble til i 1914, da komponisten Rasmus Sandvik satte melodien ned på papir. Da hadde tekstforfatteren Sigurd Folkestad akkurat kommet hjem til Drammen fra Wisconsin i USA, hvor han hadde jobbet som prest.

– Rasmus Sandvik dukket opp hos Folkestad og sa at «Jeg har en sang, og jeg vil gjerne ha noen vers til denne melodien, for den skal brukes på 17. mai.», forteller Per Ivar Søbstad, forfatter av boken «Drammens musikkhistorie» og musikklærer.

Han kan mye om hvordan Drammenssangen ble til, og forteller at den første gang ble sunget av guttene på Brandengen skole, 17. mai 1915.

Søbstad mener det virker samlende på en by å ha en egen sang.

– De jeg kjenner kan den, men kanskje ikke hele teksten. Men det kan jo stilles spørsmål om den har gått ut på dato, og at det kanskje kunne vært en idé å utlyse en konkurranse om en ny sang, sier han.

LES OGSÅ: Torgseilet kommer senere opp