Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen med fantasien

Artikkelen er over 11 år gammel

Merk deg navnet Sverre Fredriksen. Han lever av å leke.

MODUM: Kanskje kommer Sverre Fredriksen en gang hjem til Norge for å gjøre seg kjent og jobbe her. Men foreløpig har han resten av verden som lekegrind, med base i den kreative skattkisten Amsterdam i Nederland.

Det vil si, akkurat nå sitter han ved mammas spisebord på Åmot. Han tegner og forteller om jobben sin, som er nettopp å tegne og fortelle, på film.

Sverre Fredriksen er 28 år og i ferd med å skape seg et levebrød og en karriere som animatør.

LES OGSÅ: Barn skaper film på animasjonsverksted i Holmsbu

Tar regi nå

– Nå er det ikke lenger bare jeg som må ringe dem. De ringer meg, sier Sverre med et glis.

Han snakker om nettverket sitt, kontaktene og samarbeidspartnerne i Nederland, der mulighetene for en kreativ frilanser er til å leve av, for å si det sånn.

Sverre bor i Amsterdam på fjerde året, etter at han litt tilfeldig havnet der etter multimediestudier i Australia. Gjennom hardt arbeid og bevisst nettverksbygging, har han skaffet seg et animasjonsnavn i Amsterdam.

Nå er han også i ferd med å ta regi; det vil si full kreativ og kunstnerisk kontroll i et økende antall personlige prosjekter.

Fremtiden er et spennende sted for Sverre Fredriksen og figurene hans.

Tent av TV

– Det må ha vært et eller annet på TV, tror jeg, som inspirerte meg, sier Sverre.

Han tror kanskje han drømte om å bli brannmann eller astronaut, men han var bare åtte år da han begynte å leke seg med video.

Leirfigurer, dinosaurer og dukker var Sverres første animasjonsmodeller, og han trodde aldri verden at leken skulle bli mer enn en hyggelig hobby.

– Jeg har bestandig likt å lage ting, sier Sverre, som syntes timene i sløydsalen ved Buskerud barneskole var et drømmerike.

Ting for Tim

I år har Sverre hentet fram barneskolekunnskapen igjen. Med sirkelsag og svipenn har han laget mange hundre figurer i tre, mange nok til å lage en helt spesiell animasjons-musikkvideo for den nederlandske artisten Tim Knol.

– Jeg hadde ideene. Han likte dem, og så fikk jeg frie tøyler. Men det var sinnssykt mye jobb.

Sverre skar ut alle figurene. Han vet ikke hvor mange, men han har en hel bananeske full!

I ettertid har Sverre skjønt at han kanskje brant kreftene vel hardt i denne intense produksjonsperioden. Han låste seg bokstavelig talt inne i et studio i to måneder, og jobbet dag og natt.

Da han endelig var ferdig, fikk han en pute i gave fra produksjonsselskapet.
Gjett om han trengte den!

SE MUSIKKVIDEOEN SOM SVERRE HAR LAGET FOR TIM KNOL:

Helt pause

– Musikkvideoen var mitt personlige prosjekt. Det var noe helt nytt, noe ingen har laget før eller sett maken. Oh shitt, sa folk, det er jo håndarbeid!

Så Sverre er fornøyd. Å eksperimentere og spille på de kreative evnene og sin frodige fantasi er topp, synes Sverre Fredriksen.

Han har alltid med seg en liten svart bok, der han rabler ned alt som faller ham inn i hodet; løse ideer, ord, figurer. Boken er idébank og drodlebok, et magasin å øse av.

Men nå har Sverre tatt en skikkelig sommerpause, for å puste og lade batteriene.

Nå tusler han rundt i skogene på Modum og henter krefter, rom og ro. Bare av og til finner du ham foran dataen.

Faktor 50

Når og om Sverre kommer hjem til Norge for å jobbe, vet han ikke. Etter fire år i Nederland føler han ikke lenger at han bor der midlertidig. Likevel holder han fremtiden åpen.

Helt sikkert er det at den unge moingen har havnet på rett hylle og er i sitt rette element; Sverre Fredriksen lever av en elsket hobby og kan smykke seg med meget høy trivselsfaktor sånn til daglig.

– En dag gikk jeg ut og kjøpte 5000 Legoklosser. Og det er jobben min!

 SE "BEHIND THE SCENES" AV MUSIKKVIDEOEN TIL TIM KNOL HER:

Kommentarer til denne saken