Gå til sidens hovedinnhold

Han får Ypsilon-prisen

Artikkelen er over 8 år gammel

Ypsilonprisen, som deles ut på Litteraturukas første dag i morgen, går til forfatter Erland Kiøsterud.

DRAMMEN: Litteraturprisen går hvert år til en som har skrevet om eller har et spesielt forhold til Drammen eller nabokommunene Røyken, Hurum, Lier, Øvre Eiker eller Nedre Eiker. Kiøsterud er født og oppvokst i byen.


 
- Veldig hyggelig. Dette er en anerkjennelse jeg setter pris på, sier Erland Kiøsterud til Drammens Tidende dagen før utdelingen.


- Første gang jeg sto på scenen i Drammens Teater var jeg 16 år og skulle framføre en sang, minnes han. Han sto der en gang til, da med langt hår og i mer rocka stil, før han flyttet fra byen som 21-åring.

Nå skal han altså tilbake og bli hedret i hjembyen av dagens ordfører.
- Drammens historie er Norgeshistorien i et nøtteskall, og det gjør den veldig interessant, sier Kiøsterud, som brukte byens utvikling som ramme for sin Elvetrilogi.

- Jeg bruker byen og dens historie og geografi som klangbunn for å sette menneskene i romanene i bevegelse.
 
Erland Kiøsterud får prisen for sin siste bok, Mimina. I begrunnelsen for prisen heter det at «stilisten Kiøsterud klarer å beskrive hverdagens små bestandeler opp mot en kollektiv sorg og de storslåtte følelser som en hel nasjon blir involvert i gjennom sorgarbeidet til 7 enkeltpersoner som sto i en relasjon til den berømte sangerinnen Mimina».
 
Årets prisvinner er født i Drammen i 1953 og er 8. generasjons drammenser. Han debuterte i 1973 med romanen «Sår som aldri gror».

Kommentarer til denne saken