Har forelsket seg i Plumbo

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Britiske Bridget Moran (17) synger Plumbo. På flytende norsk.

DEL

SANDE: På YouTube kan man se og høre den britiske jenta fremføre Plumbo-låten «Hilux lasteplan» på relativt uklanderlig norsk.

I YouTube-klippet forteller hun blant annet at Plumbo fra Sande og Vestfold i Norge er blant hennes «favorittband i hele verden, noen gang». (Se YouTube-klippet nederst i saken)

Sommerlåt

Tønsbergs Blad kontaktet Bridget Moran for å finne ut mer om hennes forhold til Norge, norsk og Plumbo.

– Når og hvordan oppdaget du Plumbo og deres musikk?

– Jeg så faktisk den norske MGP-finalen i 2012, hvor Plumbo fremførte «Ola Nordmann». Den ble min favoritt, blant annet fordi den ble fremført på norsk, og fordi jeg syntes den representerte det norske godt. Jeg ble så skuffet over at den ikke vant, sier hun til tb.no

– Hva var det med nettopp «Hilux lasteplan» som fanget din interesse?

– Jeg synes den har en «good feel» ved seg. Jeg har lyttet til den i hele sommer, og den ble «sommerlåten» for min del. Jeg hadde lyst til å gjøre en Plumbo-låt, og det sto mellom denne og «Rådebank».

– Du synger bra norsk, er ikke dette et både vanskelig og krevende språk å beherske for en engelsktalende person?

– Jeg er glad i språk. Alle språk har sin egen sjarm. Norsk forekommer meg å være et både melodisk og «syngende» språk.
Dessuten, er jeg som brite, oppdratt flerspråklig. Jeg bor i Frankrike, ved den tyske grensen. Og forståelsen av både fransk og tysk hjelper mye når jeg skal lære meg andre språk igjen.

– På YouTube fremfører du også låter på blant annet dansk og islandsk. Har du en slags «hang up» på de nordiske språkene?

– Jeg er opptatt av både språk og historie, spesielt vikinghistorie og nordisk mytologi.

LES OGSÅ: Plumbo-Lars-Erik ut av Stjernekamp

Skandinavisk sjarm

Moran peker på at det er mange ord i det engelske språket som stammer fra Skandinavia.

– Så dette er også en måte for meg å bli bedre kjent med mitt eget språk på. Dess­uten har Skandinavia sin sjarm. Det kalde været, jeg hater varme. For meg fremstår Skandinavia som både vakkert og vilt.

– Kjenner du til andre norske band og artister som synger på norsk?

– Nei, dessverre. De norske artistene jeg ellers kjenner til, Katzenjammer og Tom Hugo for eksempel, synger på engelsk. Det er synd, synes jeg. Norsk som er slikt et vakkert språk. Dessuten tror jeg at tekster alltid blir best på morsmålet. Selv har jeg som engelsktalende person problemer med å skrive tekster på fransk. Dette til tross for at jeg bor i Frankrike og har det språket rundt meg hele tiden ellers.

– Har du noen gang vært i Norge?

– Nei, men jeg vil veldig gjerne reise dit. Spesielt om jeg kan få med meg en Plumbo-konsert samtidig. Apropos det; her forleden var det noen her som spilte «Møkkamann» på fullt volum. Et øyeblikk trodde jeg det var dem. Men det var bare en CD. Kommer Plumbo noen gang til Frankrike for å holde konsert her, vil jeg garantert være til stede!

LES OGSÅ: Plumbo til Allsang på grensen

Artikkeltags