HURUM: Den tar ham til plasser som Rootsfestivalen i Brønnøysund og en seterkonsert arrangert av det lokale grendelaget i Nerskogen.

– Det blir spennende. Jeg har nesten ikke gjort festivaler. Med a-ha var det mest egne konserter. Jeg sa jeg hadde lyst, og nå ser jeg på en veldig fysisk lang liste, sier Harket med et smule selvironisk smil.

Han får trøste seg med at turneen i kjølvannet av albumet «Brother», som slippes fredag, også tar ham til mer sentrale strøk som London og Berlin og Amsterdam.

– Var ikke meg

For interessen er solid for 54-åringen, som likevel føler han starter på nytt.

– Det var som et blankt arkt. En åpen himmel, sier Harket om samarbeidet med sine to nye musikalske brødre: Svenske Peter Kvint, som han skriver musikk med, og Ole Sverre Olsen, som han skriver tekster med.

De var inne i bildet på Harkets forrige skive fra 2012, som han i dag gladelig medgir hadde en nokså treffende tittel, «Out of My Hands, og kaller «et konglomerat».

– Etter at den var ferdig, spurte Peter meg «er det deg?», og jeg svarte at nei, det var det ikke. Nå var heller ikke det meningen, siden jeg ville prøve noe nytt og ukjent. Det er sunt. «Brother» ble derimot noe helt annet. Der satte jeg meg ned og skrev fra min egen kjerne, slik jeg gjorde på «Wild Seed», sier Harket og sikter til sitt første engelske soloalbum tilbake i 1995.

LES OGSÅ: Vakker popmusikk fra Sætre

Ylvis og Harket klare for Elvefestivalen

– Satte tonen

De to dro til en enkel hytte ved sjøen, forklarer Harket – sittende blant gull- og paljettputer i sofaen på luksushotellet The Thief, der han har innkvartert seg for anledningen.

– Der satt vi med hver vår gitar og spilte, sier han mykt, og legger muntert til:

– Det høres nesten romantisk ut, gjør det ikke? Vi fyrte i peisen, så utover skjærgården og vendte hjem med syv låter. Skrevet, og innspilt i demoversjon. Og «Brother» var den første, som satte tonen for hvordan vi lette etter uttrykket.

Han beskriver «tiden med Peter» som «fantastisk», og snakker fornøyd om hvordan de traff nerven som man alltid leter etter.

– Det er derfor man driver på med dette. Klarer du det nå og da, fortsetter du.

Med på telefon eller Skype mellom slagene var Ole Sverre Olsen, forfatteren som også tidligere har formulert Harkets ideer til det han kaller «låtens tekstlige vesen» ned til en sangtekst.

– Denne gangen har jeg kunnet formulere meg tydeligere til Ole Sverre. Jeg har skrevet linjer som er blitt stående.

Låtene styrte

Og ikke nok med det: Morten Harket har også prøvd seg på produksjonssiden, igjen sammen med Kvint. Resultatet karakteriserer han som en analog plate, der de lette etter uttrykket i hver låt.

– Låtene fikk styre. Vi var litt sånn «la oss ikke ødelegge dem» da vi spilte dem inn.

– Og hva handler de om?

– Hele albumet handler om mellommenneskelige forhold. Mellom oss selv, andre, resten av skaperverket, sier Harket og forteller om hvordan mye startet med tittellåten:

– «Brother» er en spirituell låt, og sett fra et politisk perspektiv også en antifundamentalistisk låt, slik alle kjærlighetslåter egentlig også er.

Harket ble inspirert av å lese boken «Radical», skrevet av britiske Maajid Nawaz, tidligere islamsk fundamentalist, nå antiekstrem politiker og tenketankleder. På Harkets promorunde i Storbritannia sist uke møttes de to.

– For meg handler det om en grunnleggende drivkraft til det å kunne være deg selv. For å ha et fellesskap, må vi være likeverdige. Mangfold er en sentral nøkkel til at livet eksisterer, sier Morten Harket.

Og får beskjed om å ta på seg en ny genser til neste intervju.

LES OGSÅ: Harket sang på Sødra Cell

Les flere kultursaker på dt.no