Høystemt uskyld

Sølvguttene sang i teatret mandag.

Sølvguttene sang i teatret mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Jeg har som alle andre vokst opp med at Sølvguttene "Synger Julen Inn" hver juleaften. Midt i all rastløsheten har det alltid vært en flott opplevelse. Å oppleve dem på nært hold er noe ganske annet. Det er mye flottere!

De høystemte praktfulle guttestemmene er som en finstemt maskin på juleaften. Da har de turnert en god stund og maskinen er veltrimmet. I Drammens Teater i går kveld, på årets første julekonsert, var det mye mer løse tråder.Sjarmerende løse tråder.

Og programmet utsøkt variert med mer enn bare julesanger. Folkemusikk fra Brasils Amazonas til norske tradisjoner, og de store mesterne fra Mozart til Ludwig Van Beethoven.

De løse trådene var alt fra aspiranten som drømmer seg helt bort og tvinner skjortefliken lettere nervøst med den ene hånden mens han stirrer hypnotisert på stearinlyset som nærmer seg 45 graders vinkel.

Det var den purunge lyshårete gutten som nesten ikke klarte å finne roen i beina men som sang sine hjertens lungers kraft, og fulgte solistene med leppene når han kunne. Eller dirigenten som glapp tittelen på neste sang, og fikk den midt i fleisen når koret drar i gang med Hallelujah-koret fra Händels Messias.

Selvfølgelig var det fleip. Vi lo med.

Det var høystemt uskyld og korsangens prakt fra 23 voksne mannestemmer og mer enn 60 unge gutter. Fra Mozarts ”Ave verum corpus” til Andrew Lloyd Webbers ”Pie Jesu”, brudemarsj fra Gudbrandsdalen, og en munter sang av Luigi Penza som kjennes igjen fra korets første konsert i 1940.

Les mer om sølvguttene og historien deres her.

Avdelingen med julesanger den siste halvdelen gikk fra ”Deilig er den himmel blå” til den eldgamle engelske klassikeren ”Away in a manger”, ”Kling no klokka” som er like norsk som brunosten, før Tyskland festet grepet om julestemningen med ”Glade jul” og ”Det hev ei rose sprunge”.

Selvfølgelig sang vi tre vers fra ”Deilig er jorden” sammen helt til slutt. Bare for å kjenne på hvor stusslig stemmen min var i forhold til de 60 praktfulle lyse guttestemmene. Gå og se Sølvguttene på ekte om du kan. 20. desember har du sjansen i Bragernes Kirke sammen med Drammen Symfoniorkester!

Les om flere julekonserter her.  

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags