Musikkfest med munker

 De bhutanske munkene skal blant annet lage en mandala, geometriske mønstre i sand slik man ser på bildet her.

De bhutanske munkene skal blant annet lage en mandala, geometriske mønstre i sand slik man ser på bildet her. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Bhutanske munker, indianere fra regnskogen og en samisk sjaman slår an tonen når det inviteres til åndelig musikkfestival i Drammen.

DEL

DRAMMEN: Representanter fra forskjellige religioner går sammen om Drammen Sacred Music Festival 16.–19. september. Festivalen arrangeres av Drammen og omegn tros- og livssynsforum, Kulturkirken Fjell og Drammen kommune, som har invitert religiøst inspirert musikere og kunstnere fra alle verdenshjørner.

– Det blir en festival som har en intensjon om å berøre og være inspirert av noe større enn en selv. Festivalen skal bringe folk sammen, gi gode opplevelser og kanskje mer forståelse, sier sekretær for forumet og sogneprest i Fjell kirke, Ivar Flaten.

Munker og samer

Festivalen byr på et variert program. I løpet av de tre dagene festivalen pågår skal 12 bhutanske munker lage en mandala på Union.

Mandala er fargerike, geometriske figurer i sand. Mens munkene skaper mandalaen blir det mange musikalske opplevelser flere steder i Drammen. Huni Kuin indianere fra regnskogen i Peru og Brasil synger sine religiøse sanger for å få gode avlinger.

Den samiske sjamanen Ailo Gaup spiller trommer og samisk inspirerte toner. Pakistanske musikere skal fremføre sufiinspirert poesi. Jazzmusiker Ingebrigt Håker Flaten og Håkon Kornstad spiller jazz inspirert av religiøs tradisjonsmusikk fra Oppdal.

Bare for å nevne noen smakebiter fra programmet. På søndag kveld skal munkenes mandala kastes i elva, og festivalen avsluttes med en felles konsert i Strømsø kirke med mange forskjellige musikere fra alle verdenshjørner.

Grenseløst møtested

Arrangørene håper at festivalen skal få folk til å møtes på tvers av religiøse skillelinjer.

– Den grunnleggende intensjon er å bringe folk fra forskjellige kulturer sammen til en dypere forståelse av seg selv og andre. Musikken og kunsten er med å åpne rom mellom det konkrete, fysiske og åndelige. Vi tror dette vil gi hver enkelt og byen mye, sier Flaten.

Leder for interkultur i Drammen, Arve Vannebo, håper at festivalen skal trekke til seg nye publikumsgrupper.

– Vi ønsker å samle flere fra innvandrermiljøet, sier Vannebo.
 

Artikkeltags