Omstridt minnestein skal finne sin plass

Skal minnesmerket stå i Museumsparken (øverst), på Gamle kirkeplass eller i kirkegårdsparken?

Skal minnesmerket stå i Museumsparken (øverst), på Gamle kirkeplass eller i kirkegårdsparken? Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De etterlatte etter 22. juli ber om at Nico Widerbergs minnesmerke settes på Gamle Kirkeplass. Men debatten rundt steinene stilner ikke.

DEL

DRAMMEN: Dersom Nico Widerberg til slutt blir bedt om å levere sin minneskulptur nummer 53 til Drammen, kan det bli politisk debatt om saken.

Etterlatte sier ja

Det er ennå ikke formelt avgjort om monumentet kommer til Drammen. Men de berørte familiene er enige om at de ønsker dette minnesmerket.

I går skrev Drammens Tidende at Drammen er den eneste kommunen som ikke har bestemt seg for om de ønsker Widerbergskulpturen. Mens Drammen kommune har avventet, har debatten om steinmonumentene, bestilt av en anonym giver, rast i riksmediene.

Lederen for Norsk Billedhoggerforening, Gisle Harr, gikk langt i å kalle det et kupp når ingen andre kunstneres uttrykk ble vurdert.

LES OGSÅ: Utvika-heltene: – Godt å være tilbake

Bismak

Lignende syn dukker nå opp blant lokale kunstnere.

– Dette er så stort at det ikke blir riktig å bare sette det til én kunstner. Som med de nasjonale minnesmerkene, etterlyser jeg forskjellige forslag og at det avgjøres av en jury, sier drammenskunstner Ståle Sørensen. Han frykter minnesmerkene vil stå igjen med «en sur ettersmak» av debatten de har reist, framfor å være et samlende monument.

Berit Myrvold, styreleder i Buskerud Bildende Kunstnere, ønsket også en annen prosess:

– Det ville nok ha vært riktigere å lyse ut en konkurranse. Det er mange i kunstnermiljøet som har reagert på dette, men det er viktig å poengtere at Widerberg ikke er syndebukken. Det er ikke lett for en kunstner å si nei til til et slikt oppdrag, sier Myrvold.

LES OGSÅ: Pårørende vil ha minnesmerke – kommunen får ikke bestemt seg

Tomrom i granitt

Monumentene er utformet i Iddefjordgranitt, med et tomrom som etter et menneske.

Billedhogger Oddmund Raudberget sier han ikke forstår monumentets budskap:

– Jeg synes ikke det utstråler noe som helst som har noe med de grusomhetene som skjedde den dagen. Jeg kan ikke med min beste vilje se at det representerer alle de menneskene som ble drept. Men det er vår tids måte å uttrykke seg på, hele kunsten er blitt slik.

Nico Widerberg selv blir lei og trist, av at steinminnesmerkene fortsatt diskuteres av kunstnerne. Han er opptatt av at steinene først og fremst skal stå der for de pårørende.

LES OGSÅ: Springsteen hedret 22. juli-ofrene

– Forsmådde kolleger

– Dette er en nasjonal tragedie, og det blir veldig rart når kunstnere, noen forsmådde, seg imellom skal diskutere om dette er gjort på rett måte, sier Wideberg til DT.

– Støttegruppa for de etterlatte ble jo spurt da den anonyme giveren kom opp med idéen, og det hadde aldri blitt noe av dersom dette ikke var noe de etterlatte ønsket. Jeg har snakket med flere etterlatte nå rundt noen avdukinger, og de er veldig glade for minnesmerkene, sier han.

LES OGSÅ: Uklart hvordan 22. juli skal markeres i fremtiden

Opp til Drammen

Widerberg selv påpeker at han bare har utført et godhjertet ønske bak en gave, og synes ikke noe om at debatten blusser opp igjen.

– Dette er ikke noe som bør handle om kunstnere. Det er egentlig ikke et kunstverk, men et minnesmerke med element av kunstverk i seg. Hva Drammen bestemmer seg for å gjøre til slutt, og at de ønsker å bruke god tid på å svare, legger ikke jeg meg opp i, sier Nico Widerberg.

LES OGSÅ: De etterlatte var på Utøya

Politisk avgjørelse?

Etter at kommunen har møtt de pårørende i august skal helse- og sosialdirektøren ta saken videre. Slik det ser ut nå, med enighet blant de etterlatte om å takke ja, kan steinene komme på plass relativt raskt etter at kommunepolitikerne er informert om saksgangen.

Ståle Sørensen, som også er venstrepolitiker, påpeker at dette må bli en politisk sak. Så langt har administrasjonen, ved helse-og sosialdirektør Eva Milde Grunwald ikke lagt opp til dette.

– Opprinnelig var kommunens innstilling, med å avvente, rett. Hvis det er slik at dette ikke kommer til politisk behandling, vil jeg foreslå det. Fordi dette er et offentlig monument, ikke de pårørendes gravstein, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Alt om 22.juli-minnemarkeringene

Har du forslag til andre steder minnesmerket kunne vært plassert? Skriv det i kommentarfeltet.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags