DRAMMEN: - Jeg er i Sveits, men hadde håpet å rekke hjem i i tide til å treffe ham. Jeg har fått rapporter hele veien, sier Sivert Høyem til dt.no.

Han er en av mange profilerte artister som nå er i sorg etter bortgangen til en bauta i Drammens kulturliv. Bordevik var lystekniker og scenedekoratør av yrke. Han var kunstner, men også en entusiastisk pådriver med velutviklet nese for å oppdage nye band. Skillet mellom jobb og fritid var flytende, og han jobbet med hele seg for å spre det gode budskap når det var noe han likte.

Stor supporter

- Jann var den første som begynte å snakke til folk om oss. Han benytta alle kontaktene sine og var en veldig stor supporter av Madrugada, sier Høyem.

Han husker at Bordevik så Madrugada på en spillejobb i Notodden i 1996/97. På dette tidspunktet var de et ukjent band som da gikk under navnet Abbey's Adoption, men drammenseren så umiddelbart at de hadde noe ekstra. Bordevik la ned voldsom innsats for å spre det gode budskap.

- Jeg var fan av Madrugada før de i det hele tatt hadde sluppet noe som helst, sier Erik Løvgren som jobbet sammen med Bordevik i Lightdesign.

LES OGSÅ: Tråkker sporene etter Marilyn Manson

- Jann hadde en utrolig evne til å snakke ting opp. Derfor overbeviste han meg om at Madrugada var bra før jeg hadde hørt musikken, sier Løvgren.

- Han var en av de første som oppdaget oss, hvis vi da ikke skal regne med at vi allerede hadde oppdaget oss selv, sier Høyem.

Ga seg på topp

Bordevik jobbet som turnémanager for Madrugada fra 1997 til 2000. Da han sluttet var Madrugada i ferd med å bli et av landets største band.

- Jeg tror Jann følte at jobben hans var gjort da han sluttet. Han hadde gjort sitt, Madrugada var blitt så store at de klarte seg selv, og han kunne jobbe videre med andre som trengte det, sier kamerat Ståle Kilen som drev Lightdesign sammen med Bordevik på 90-tallet.

LES OGSÅ: Braksalg for Sivert

- Jann tok vare på oss i de årene han jobbet med oss. Da hang vi i lag hele tiden, sier Sivert Høyem.

Selv om Jann sluttet å jobbe med Madrugada i 2000, har bandmedlemmene og Bordevik holdt god kontakt. Sivert Høyem har, etter Madrugada ble oppløst i 2008, fått en svært suksessrik solokarriere. I august opptrer han på Strømsø torg under Elvefestivalen.

- Jann var en veldig god kompis, veldig real, ja, tvers gjennom en ordentlig og snill fyr, sier Høyem.

Han vil ikke utdype hvordan han reagerte da han fikk dødsbudskapet.

- Nei, jeg vet ikke om jeg skal si så mye fint om det. Men skriv noe fin om Jann til i morgen da, sier han.

Venner og kolleger beskriver ham som entusiastisk, dønn ærlig og kunstnerisk dyktig.

LES OGSÅ: Ville være med på moroa!

Stilte opp gratis

– I det siste har han vært syk, men han har vært sterk i sykdomsperioden og kjempet som bare rakkern, sier Jon Fredrik Torgersen i Delaware.

Bordevik var en sterk inspirasjonskilde for bandet og får mye av æren for platekontrakten de sikret seg med Sony i Tyskland.

– Han stilte opp for å få oss på veien. I starten gjorde han mye av jobben gratis. Han var en bauta i kulturmiljøet som har hjulpet mange med å etablere seg i bransjen, sier Torgersen.

LES OGSÅ: Teppet går opp for havna

En nasjonal størrelse

Musiker Espen Jørgensen ble kjent med Bordevik på midten av 80-tallet.

– Han var en hardtarbeidende mann som aldri hvilte på sine laurbær. Han har satt tydelige spor, ikke bare i Drammen, men nasjonalt som lystekniker og bakteppemaler, sier Jørgensen.

Blant mange gode minner, husker han spesielt en betydningsfull kveld de to var ute på byen.

– Jeg glemmer aldri da vi var ute på byen og havnet på utestedet Valhall etter stengetid. Der var det svær lysrigg og røykmaskin. Vi satt på noen Pink Floyd-plater. Der sto Jann og øvde seg med å mikse lys til musikken. Så jeg var sammen med ham den kvelden han bestemte seg for å slutte i Televerket og bli lystekniker, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Sivert Høyem til Elvefestivalen

En fantastisk mann

– En fantastisk mann har gått bort. For meg var han en mentor og læremester, sier Erik Løvgren. Han jobbet sammen med Bordevik i flere år. I dag er han lysdesigner ansatt i NRK.

Løvgren var tidligere sjef på Union Rock og husker godt at de fikk laget en kongestol da lysmesteren fylte 50. Overraskelsesbursdagen på Union i 2000 inkluderte konserter med fire band, deriblant Madrugada og Green Cortinas.

– Han er den desidert største profilen i norsk scenedekor de siste årene. Han har jo malt over 1.000 baktepper, sier Ståle Kilen som involverte Jann Bordevik som partner i lysfirmaet LightDesign 

LES OGSÅ: Den store stemmen

Skriv en siste hilsen til Jann i kommentarfeltet