Tore på sporet

Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det har vært noen signalfeil og avsporinger i Drammens- ordfører Tore Opdal Hansens liv. Men nå ser det meste ut til å gå på skinner.

DEL

DRAMMEN: Det er årets nest mørkeste dag, men for ordfører Tore Opdal Hansen (54) er det lyse tider.

Om bare en liten uke starter feiringen av byens 200-årsjubileum.

LES OGSÅ: Her er ingrediensene til bursdagsfesten

Oppslutningen til Høyre har nådd nye høyder. Og Drammen er en by som vokser seg stadig større, penere og mer attraktiv.

Og da har vi ikke engang nevnt de private lyspunktene i Opdal Hansens hverdag.

La oss like gjerne sammenfatte høydepunktene på en måte ordføreren er vant til, for eksempel slik det gjøres på en saksliste i kommunale møter:

Saksliste

Saksnr. 1: Tore Opdal Hansen har fått ny kjæreste.

Saksnr. 2: Tore Opdal Hansens karrierevei: Fra trailersjåfør til ordfører i et parti drammenserne digger.


Saksnr. 3: Tre fun facts om Tore Opdal Hansens liv.

Eventuelt.

Dersom dette hadde vært en faktisk saksliste, og dersom dette hadde vært et faktisk bystyremøte, ville man startet med et navneopprop.

- Tore Opdal Hansen?

Tore Opdal Hansen er til stede. Riktignok kom han litt for seint til møtet med oss.

Han som hater å komme for seint. Men nå er han her. På sitt eget kontor i andre etasje i Rådhuset. Sittende i en blå sofa, dresskledd, med lyseblått slips og blå kommune-pin på jakka.

Men det er slett ikke blåmandag for ordfører’n. Etter sakslista å dømme ser det lyst ut, og det er det også, bekrefter han:

- Hverdagene mine? De er veldig bra! Jeg har det bra!

LES OGSÅ: Ordførerens programerklæring for Drammen

Kjent kjærlighet

Nok utenomsnakk. Møtet må begynne. I et bystyremøte ville Opdal Hansen nå ha bekreftet møtet for lovlig satt, og slått klubba i bordet.

Så ville ordføreren kanskje opplyst om et par saker som er blitt trukket fra sakslisten. I dette møtet er det ingen temaer som er trukket.

Riktignok er er sak nummer 1 forsøkt unntatt fra møtet. Men saken er allerede kjent, det er for eksempel mange som har sett bildet av de to på Facebook, og saken vil derfor ikke trekkes fra listen.

Vi går derfor rett på sak nummer 1:

54 år gamle Tore, byens hardtarbeidende ordfører og kommunens øverste sjef, har – etter to brutte ekteskap og ett års tid som singel – funnet kjærligheten igjen.

Den utvalgte heter Ingunn Brekke, er leder for Liertoppen kjøpesenter, Konnerud-beboer og innehaver av det man må kunne kalle en plettfri ytre fremtoning.

Nettopp her ligger noe av årsaken til at Tore for tiden er på sporet.

For hver morgen, når han har gått inn gjennom dørene i Rådhuset, forbi resepsjonen, gjennom en lang gang, opp den brede trappen, inn en trang gang, forbi enda en resepsjon, hengt av seg frakk og hansker på stumtjeneren ved døra, dumpet ned på kontorstolen og åpnet dagens aviser, da sender han en tekstmelding. Til hvem?

- Eeeee, noen jeg kjenner, prøver Opdal Hansen seg.

- Snakker vi om din nye kjæreste, kanskje?

- Mmmmmm, jada, det er det. Det var i sommer da. Jahhh, sier Opdal Hansen på innpust og slenger det ene dresskledde beinet over det andre i den blå sofaen.

- Jeg snakker ikke om det, egentlig. Men jada, vi er sammen i offentlige sammenhenger og sånn. Men det har aldri stått på trøkk, det ha’kke stått no’ sted. Men jeg synes det er veldig hyggelig.

Helgepappa

Og der vil gjerne Opdal Hansen lukke den saken. Det kan vi godt, men la oss bare legge til at ordføreren gjerne snakker om resten av familien sin.

Først og fremst barna; Henrik (20), Hanna (17) og Halvor (6). De to førstnevnte er resultatet av omtrent ti års ekteskap med Ida Sivesind, og den sistnevnte et produkt av ekteskapet med tidligere SV-politiker Ann Kristin Blomholt.


For halvannet år siden tok det imidlertid slutt, og ordføreren har derfor samvær med barna annenhver helg og én gang i uka.

Da inneholder forhåpentlig ikke iPhonen noen andre helgeavtaler enn følgende: Halvor.

Ofte venter det dypdykk på Drammensbadet (”han dykker på halvannen meter, vi er mye på badet, bare jeg og han”), eller kanskje litt ski (”han får langrennsutstyr av meg til jul”) eller slalåm (”han er selvgående i barneheisen”).


Men dersom jobben kaller, som den blant annet gjorde da det var cupfinalehelg, så ”er hun heldigvis fleksibel”. Og med hun, mener han Ann Kristin.

Men Tore tar det igjen.

– Da bare skyver vi på det, sier han.

Sak 1 lukket.

Over til sak 2:

Meningsmålingene blinker knallblått i Drammen for tiden. I en undersøkelse som ble utført i høst, fikk Høyre hele 42 prosent oppslutning, noe som er over seks prosent høyere enn ved valget i 2007.

Og øverst i hierarkiet sitter en Høyre-mann fra Konnerud. Der sitter han trygt, i alle fall frem til valget i september neste år.

LES OGSÅ: Nå er det Masud mot Tore O.

Partikarriere

Det er snart syv og et halvt år siden Aps Lise Christoffersen pakket ordførersakene sine og overlot dem til Høyres Tore O. Det kan ha vært en og annen sjel som ble litt overrasket over at det var nettopp Opdal Hansen som fikk ta over ordførerkjedet i 2003.

Riktignok hadde han vært Drammen Høyres gruppeleder i bystyret i hele 16 år, men var han ordførermateriale? Sjenerte Tore O., uten lederambisjoner (”jeg har aldri vært noen klatremus”), uten mer utdanning enn et fagkurs i markedsføring, en som har jobbet som bilselger i fire år og trailersjåfør i ett? Hva skjedde?

Jo, partiet spurte om han hadde lyst. Det hadde han.

- Da følte jeg at jeg var klar, siden Høyre i Drammen var klar, sier ordføreren, og lener seg tilbake i kontorsofaen.

- Hadde du noen reelle motstandere innad i partiet til vervet som ordførerkandidat?

- Nei, det var egentlig bare meg. Enkelt og greit.

Det har i det hele tatt vært ganske enkelt og greit for Tore O. karrieremessig.

Han har aldri søkt en jobb, bare blitt spurt om han er villig til å ta dem.


Sånn var det da han ble ungdomssekretær i Buskerud Høyre i 1980, da han fikk jobb som informasjonssekretær i Høyres Hovedorganisasjon i 1985, og da han ble informasjonssjef i Oslo Høyre i 1993.

Ti år senere ble han altså utpekt som partiets ordførerkandidat. Og med en underskriftskampanje mot bomring som viktigste kampsak, var han plutselig ordfører i Drammen.

Oppussingsprosjeket

Siden har han vært øverste sjef i by’n.

Nå skal ikke dette intervjuet handle så mye om byfornyelsen, men det ville vært en alvorlig forsømmelse ikke å nevne den innsatsen Tore O. har gjort for Norges niende største by.

Det er ikke som en knallblå Høyre-politiker Opdal Hansen vil huskes, men som en ambisiøs byfornyer.

450 foredrag om Drammens forvandling har han holdt hittil – og flere skal det bli.

Jobben som Drammens-ambassadør kommer i tillegg til de omtrent 100 oppdragene han har som ordfører hver eneste måned. Om han jobber mye? Ja. Veldig mye. Mer om det senere.

Først litt mer skryt. Dette sier politiske motstandere om ham: ”En kunnskapsrik politiker som utfører det han skal på en god måte.” ”Vokst veldig med oppgaven.” ”En samlende figur som har løftet Drammen.”


Her må det, for balansens skyld, nevnes at noen også liker å kalle ham Tore Null Hansen. Den manglende utdanningen er bakgrunnen. Om ordføreren bryr seg om kritikken?

- Jeg bryr meg ikke.

Engasjementet mot spilleautomater vil antakelig også få en plass i historiebøkene når karrieren til Drammens 41. ordfører en gang i fremtiden skal oppsummeres.

På tross av at han har blitt kritisert for ikke å bry seg om enkeltskjebner, er det faktisk når Opdal Hansen møter mennesker som sliter, at han synes ordførerjobben er spesielt givende.

- Mitt engasjement i forhold til de spilleavhengige var ærlig og oppriktig. Det var mange, mange, mange sterke historier, men for å nevne én episode: Før en finale i håndball i Spektrum, var jeg innom en pub, og da jeg gikk ut derfra sto en dame og ventet på meg. Hvis det ikke hadde vært for DEG, sa a’, så er det ikke sikkert at hun hadde stått der. Hun hadde vært spilleavhengig, og så egentlig ingen annen utvei enn å ta livet sitt. Men det ordnet seg, fordi det ble forbud. Jeg fikk innsikt i mange menneskeskjebner da. Det er ganske sterk kost. Det er ganske sterk kost.

Detaljer?

Men nå har vi, som politikere gjerne gjør, beveget oss langt utenfor det som egentlig var temaet; Høyres høye popularitet i Drammen.

Vil den fortsette? Vil Arbeiderpartiet, med ordførerkandidat Masud Gharahkhani, kapre nok stemmer til å ta fra Opdal Hansen jobben?


Dersom det skulle skje, vil Drammen ha en eks-ordfører som ikke aner hva han skal ta seg til. Han vet det i alle fall ikke nå.

- Jeg har aldri faste planer for hva jeg skal bli når jeg blir ”stor”. Jeg har tatt det som det kommer.


At det blir noe innenfor politikken, er uansett ikke helt utenkelig. Opdal Hansen er en mann for de store oppgavene, lange linjene og høye ambisjonene.

- Det må jeg si, som lokalpolitiker er jeg ikke veldig detaljorientert. Jeg tror det er en styrke mer enn en svakhet, fordi innen politikken gjelder det å se skogen, og ikke trærne. Det gjelder å se samfunnet som helhet, og ikke bare enkelttilfellene.

- Hvordan er det mulig som ordfører?

- Det er mulig. Summen av enkeltsaker er en indikasjon på om ting er riktig eller feil, for å si det sånn. Jeg kan ikke gjøre jobben som 4300 kommunale medarbeidere er satt til å gjøre, så enkelt og så vanskelig er det. Hvis du skal styre etter de dagsaktuelle tingene, så mister du det langsiktige perspektivet.


- Er det noe du ikke har fått utrettet som ordfører ennå?

- Jeg skal være med og dra i gang et stort prosjekt neste år, for å få flere kunnskapsbedrifter til å velge Drammen. Jeg har også jobbet ganske mye med å få flere hoteller til byen. Jeg vet det er i ferd med å skje ting, men jeg er ganske utålmodig på byens vegne. Jeg synes det går for treigt!

- Når blir det nok byutvikling?

- Nok? Det kommer aldri til å bli nok!

- Kan det ikke bli for mye fokus på den ene saken?

- Altså, vi har ikke så mye fokus på byutvikling. Det er andre som fokuserer mest på det. Selv om det er mange prosjekter på gang, blant annet på Strømsø, er det ikke det vi driver med nå om dagen.

- Har du vært i tvil om du vil fortsette som ordfører?

- Nå? Nei! Drammen er en by som har en fantastisk utvikling. Men det er så mye spennende som kommer til å skje de neste ti årene. Får jeg anledning til å fortsette, så gjør jeg gjerne det, for dette her er kjempespennende!

Hard nøtt

Og med det lukker vi sak 2, for nå er vi egentlig allerede over på siste punkt på sakslisten: Hvem i all verden er Tore Opdal Hansen? Hvem er denne hardt arbeidende, pliktoppfyllende og populære ordføreren vår?

Svaret er at Tore Opdal Hansen er en vanskelig julenøtt å knekke. Selv om man tager en nøtteknekker, strammer grepet og virkelig kliner til i knekket, forblir nøtta ganske hel. Men, dette vet vi:


1. Til tross for den arge motstanden mot spilleautomater, tipper han både Lotto og Vikinglotto hver eneste uke. (”For å støtte idretten!”)

2. Tore Opdal Hansen ble faktisk født i Lier. Men allerede da eldstegutt var tre år gammel, flyttet familien fra Bergfløtt i Lier til Sundgata i Drammen. Og noen år senere bar ferden videre til Konnerud. I løpet av oppveksten var Tore O. en passe ivrig orienteringsløper og en ganske ivrig danseskoleelev.

3. Nettene blir noen ganger lange, også for Tore Opdal Hansen. Ikke bare jobber han fryktelig, fryktelig mye. Han vet også å ta seg en fest. Som for eksempel kunne skje da han var singel i fjor:

- Da jobbet jeg mye. Jeg druknet meg litt i jobb, egentlig. Jeg lot jobben sluke meg med hud og hår.

- Jeg har hørt at du også var ordentlig ute på byen?

- Ååååå, har’u det? Næææh. Det var ikke noe spesielt mye, for å si det sånn. Vi var noen som gikk ut, og at jeg da var litt mer ute enn…, det var jeg nok, men ikke noe sånn voldsomt.


Sier Tore O. Vrir på seg i kontorsofaen. Og skifter kjapt tema.

- Men det som er vanskelig med jobben min, da. Det er at i en familie skjer det mye viktig, og i jobben min skjer det også mye viktig. Noen ganger blir det en prioritering mellom de to, og som oftest vinner jobben.

Om han har gått glipp av noen store familiebegivenheter? Nei, egentlig ikke.

- Men det er klart jeg har brukt mange timer på jobb som andre ville brukt på familien. Det går litt sånn på halv tolv noen ganger.

- Er det mulig å kombinere ordførerjobben med et godt ekteskap?

- Altså, eeeeeh. Det er veldig mange som har krevende jobber, og jeg ønsker ikke at det skal fremstå som noe helt spesielt, det er mange som ikke kommer hjem til middag klokka halv fem hver dag. Jeg tror ikke det er noe problem. Nei, det er ikke egentlig det.
Mobilen ringer. Eller det bærbare kontoret, som han kaller telefonen sin. Hele displayet dekkes av et bilde av Ingunn og Tore. Han kikker på telefonnummeret. Vurderer. Lar den ligge.

- Du må bare ta den, hvis du vil?

- Neida, jeg har telefonsvarer.

Same procedure

Og med det er møtet over. Ordføreren er allerede for sen til neste avtale.

Det er bare noen få punkter igjen på programmet nå, så er det juleferie. Da er det ingen bånd som skal klippes, ingen bystyremøter, ingen konferanser, ingen foredrag om byfornyelsen.

Bare lading av Duracell-batteriene, og tidvis jobbing fra iPhonen. Men mest tid med familien, testing av julegavene, feiring med Ingunn.

Julaften tilbringes, tradisjonen tro, på Konnerud. Annethvert år hos søsteren og hos Tore. Annethvert år med og uten barn.


I år er det jul hos søsteren, uten barna, som gjelder. Kanskje går han i kirken, kanskje ikke. Men uansett blir det ribbe, medisterkaker og pølser. Julepresanger, kaffe og kaker.

- Same procedure as every year, humrer Opdal Hansen.

Men allerede på nyttårsaften kaller jobben igjen. Ordføreren skal åpne byjubileet på Bragernes Torg. Det blir fyrverkeri, folk og sang. Og selvsagt en tale fra ordføreren. Byen kaller.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags