Gå til sidens hovedinnhold

Viskums idé til nytt landemerke

Artikkelen er over 7 år gammel

14 meter høyt og 20 meter bredt. Morten Viskums rundkjøringkunstverk kunne blitt et landemerke. Nå ender forslaget trolig som søppel.

ØVRE EIKER: Jeg har levert et kjempeforslag. Det kunne blitt fantastisk, men det blir ikke noe av, sier Morten Viskum.Vestfossenkunstneren har presentert et forslag for Hellik Teigen AS i forbindelse med Øvre Eiker kommunes utsmykningsprosjekt «Kunst omkring i ring». Men har ifølge ham selv ikke fått gehør for videre samarbeid.

Ring Tore Teigen, daglig leder hos Hellik Teigen AS, synes kommunens prosjekt er kjempebra, men vil ikke kommentere Viskums forslag.

– Vi har ikke tatt noen avgjørelse ennå. Han stiller på lik linje med flere ulike kunstnere, sier han og tilføyer:

– Vi har flere forslag fra ulike kunstnere, men det er for tidlig å konkludere med noe enda. Nå skal vi først ha flere møter med kommunen.

LES OGSÅ: Her skal det pyntes

Vinn-vinn

Kultursjef i Øvre Eiker, Lidia Ivanova Myhre, er leder for prosjektet «Kunst omkring i ring», et samarbeid mellom kommunen, Buskerud fylkeskommune og Statens vegvesen.

Interesserte bedrifter får tildelt hver sin rundkjøring, og i samarbeid med en kunstner skal de komme fram til et kunstuttrykk som gjenspeiler bedriften, og skal da få pryde én av rundkjøringene.

Kunstnere kommer altså med forslag, næringslivet sponser, og innbyggerne og kommunen får kreative og øyenfallende utsmykninger på sin vei.

LES OGSÅ: Viskum i Charterfeber

Grenseland

Kultur og næring hånd i hånd. En vinn-vinn-situasjon for alle parter. Det er i alle fall målet til Øvre Eiker kommune.

– Det er utrolig gøy med en kommune som er såpass offensive. Det er både en god idé, og interessant for både publikum, kommunene og bedriftene, sier Morten Viskum.

Morten Viskum laget først et forslag for Hellik Teigen AS med skrapjern i en haug, med en ku på toppen.

– Det symboliserer skraphandleren, gjenvinning og naturen. Det er kunst i grenseland. Den hadde garantert fått masse oppmerksomhet, sier Viskum.

LES OGSÅ: Morten Viskum som Anders Behring Breivik

Fuglerede av armeringsjern

Etter omvisning og møtevirksomhet sammen med kommunens prosjektleder Reidun Bollerud hos Hellik Teigen AS, fikk Viskum ny inspirasjon. Han viste fram et nytt forslag med rustfrie stålplater., men det ville blitt altfor dyrt. Viskum landet på en variant med et fuglerede av armeringsjern, med understellet fra en togvogn med fragmenter fra en bil, tre biler og en ku oppå.

– Det er en modningsprosess. Mye kunst som blir stående gir litt motstand i starten, sier Viskum.

Han håper i det lengste at bedriften tør å satse.

– Skal du få kunst som alle liker blir det fryktelig kjedelig, sier Viskum.

Kommentarer til denne saken