Gå til sidens hovedinnhold

Laget den store julesvisken

Artikkelen er over 19 år gammel

Drammenseren Axel Helgeland har ansvaret for en av de store julesviskene. Han skrev sangtekstene til «Reisen til julestjernen» - the movie.

Ingen som de siste 25 årene har hatt det minste lille juleærend innom en butikk med musak i luften har unngått å høre Hanne Krogh synge «Julestjerne, får jeg deg..»
- Jeg innrømmer at jeg har bidratt sterkt til julestemningen i supermarkedene, sier Axel Helgeland i dag, aktuell som produsenten bak filmatiseringen av Herbjørg Wassmos «Dinas bok».
I 1970 årene jobbet Helgeland i Norsk Film, riktignok på økonomisiden. Men sammen med direktør Erik Borge klekket han ut ideen til å lage film av Sverre Brandts teaterstykke «Reisen til julestjernen». En film som kunne bli like årviss på kino som teaterstykket var det på Nationaltheatret.
- Vi kom til at det måtte være mulig å lage en filmversjon med like stor suksess. Jeg strukturerte stykket for film og laget et utvidet synopsis på 20-30 sider som vi viste til Ola Solum som skulle være regissør for den eventuelle filmen, forteller han.

Fersk i gamet

Ola Solum skrev ut det endelige manuset, og laget filmen med Hanne Krogh i hovedrollen. Hun var en av de poppeste unge syngedamene på den tiden og hadde vært med i Melodi Grand Prix, riktignok uten suksess. Nå skulle det vise seg om hun kunne spille på andre strenger...
Regissøren var også fersk i gamet. «Reisen til julestjernen» var Ola Solums debut som spillefilmregissør. Ni år senere laget han «Orions belte», en moderne actionfilm for sin tid og eventyrfilmen «Kvitebjørn og kong Valemon».
Axel Helgeland skrev sangtekstene i «Reisen til julestjernen» og Egil Monn-Iversen laget musikken.
- Det drypper fortsatt inn royalty for verket, sier Helgeland som alltid har hatt en «skrivegreie» ved siden av den egentlige jobben som produsent og økonom.

Eviggrønn

Han oversatte blant annet Tage Danielsson og Hans Alfredsons opera «Animalen» fra svensk og sørget for at betydelige deler av Lennon/McCartnys produksjon ble oversatt til norsk da han laget Beatles-kabareten «Hallo - Adjø» på Oslo Nye Teater.
Men det er «Reisen til julestjernen» som holder seg eviggrønn. I år fyller filmen 25 år og har i den anledning fått en ansiktsløftning. Både lyd og bilde er «pusset opp» uten at filmen er forandret.

Kommentarer til denne saken