Nam nam på nettet

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Mens kokebøkene støver ned i hylla, har matbloggerne kommet for å bli.

DEL

SANDE:Kjøkkenbenken i Sande flyter over av lysrosa kakestrøssel, blomstrete muffinsformer og sjokoladeglasur. I en sky av hvetemel, lent over en glatt kjøkkenmaskin i stål, står 16 år gamle Tora Strandhus Karlsen.


– Jeg tenkte jeg skulle bake vår-cupcakes, sier hun, mens fingrene blar raskt i den rosa bibelen hun baserer sitt virke på.

LES OGSÅ: Vil leve av cupcakes

Ingrid Hancock Bjerknes bok «Cupcakes – lag dem selv!» har vært flittig i bruk siden hun var på kurs med heltinnen.

Nylig gikk hun av med seieren i Drammens Tidendes konkurranse for unge bloggere, så nå er det ingenting som kan stoppe henne.

Samtidig har hun sanket bakeutstyr så fort sjansen har bydd seg, og nå rommer de to digre plastbokser.

– Før jul laget jeg en tre siders ønskeliste, så til jul lå det kakeutstyr i absolutt alle pakkene jeg fikk, sier Tora og nikker mot utstyrsboksene.

Hun innrømmer at det var litt kjipt å lese alle vennenes Facebook-oppdateringer om nye Mac-er, iPoner og TV-er. Men så tok hun bilde av sitt speller nye cupcakestativ, spatulaen beregnet på frosting, bæreboksen for trygg kakefrakting og en hel del andre ting. Og la dét ut på Facebook.

– Jeg var jo kjempefornøyd, sier hun og gliser, mens hun setter dagens første brett med cupcakes i ovnen.

For det er dette hun driver med. Tar bilde av søtsaker og legger dem ut på nett. Det går mest i cupcakes, men iblant slår hun til med whoopies, cakepops, eller – for oss som ikke er så bevandret i kakeverden – gode, gamle skolebrød.

– Nå må jeg bråke litt igjen, advarer 16-åringen fra borte ved kjøkkenmaskinen.
Mens hun durer sammen sjokoladeglasuren, siver duften av opphetet muffins ut av ovnen.

– Spiser du mange selv?

Tora smiler under det rosaprikkete hårbåndet hun kjøpte på harrytur i Sverige.

– Jeg smaker sjelden, altså. Jeg synes ikke det er så godt med cupcakes, det er så mektig og kjempesøtt, sier hun.

Men noe gjør hun visst riktig, for alle andre lar seg begeistre. Guttene løper etter henne på skolen for å få bare eeeen til, og lærerne sms-er henne på jakt etter oppskrifter. Men på hjemmebane er det bekymring å spore.

– De sier vel at det er et problem, ja, det med alle disse kakene hele tiden. Pappa klarer ikke å motstå, så han smaker alltid, men mamma ville ikke ha i går da hun kom fra trening, sier Tora.


Toras blogg: Diangeli.blogg.no

Toras bloggtips:

NYSGJERRIG PÅ LOKALE BLOGGER? SJEKK VÅR BLOGGPORTAL

Inspirert av matblogger


– Bloggen fungerer først og fremst som en avkobling fra studiene, sier Gunn-Helen Moen (22) fra Drammen.

Hun har siden november drevet bloggen «Gunns momsemat», der hun legger ut oppskrifter med tilhørende bilder minst fire ganger i uken. I perioder blogger hun hver dag.

– Samboeren min og jeg har et matbudsjett på 3000 kroner i måneden, så noe av fokuset mitt er å dele mine erfaringer med billige studentmiddager, sier Moen.

Hun lager det meste fra bunnen av, slik at det skal bli billigst mulig.

– Jeg baker ofte brød, noe som er billigere enn å kjøpe det i butikken. Hvis man skal ha et litt godt brød, da, sier hun.

Hun lar seg inspirere av andre matblogger, og av de 20 kokebøkene som fyller bokhyllen.

– Min skiller seg ut fordi den ikke er så fancy.– Jeg titter ofte i dem, og så prøver jeg å lage mine egne varianter av det andre har laget før. Det hender for eksempel at jeg bruker forskjellige mel- og kornsorter i brødene, kanskje sammen med yoghurt og forskjellige krydder, sier Moen.

Og noen ganger treffer hun blink med eksperimenteringen, som da hun nylig laget en blomkål- og gulrotmos. Den ble så god at den er blitt reprodusert en rekke ganger siden.
Hobbyen tar tid, men det er også litt av meningen.

– Jeg bruker nok tre-fire timer i uka på dette, men det er veldig gøy, sier hun.
I det endeløse havet av matblogger, tror hun trikset er å gjøre noe ikke alle andre gjør.


– Min skiller seg ut fordi den ikke er så fancy. Jeg legger ut enkle oppskrifter som ikke tar så lang tid, og som det ikke koster så mye å prøve ut. Andre bloggere legger ut langt mer krevende og kostbare retter, sier Moen.

Gunn-Helens blogg:
Momsemat.blogspot.com


Gunn-Helens bloggtips:

MATBLOGGER


Middagen i fokus

– Det hender at en utålmodig toåring napper meg i buksebeinet for å få mat. Så det er ikke alltid det blir innlegg ut av middagen.

Tone-Regine Sauve (38) har funnet ut at maten best lar seg avfotografere i dagslys, derfor pleier hun å ta den med bort til vinduet før hun går løs med kniv og gaffel.

– Det ser nok litt rart ut, så naboene tror nok at jeg er gal som står og fotograferer middag i vinduskarmen, sier Sauve og ler.

Men en sulten familie ved middagsbordet er ikke det eneste som påvirker hva som havner på bloggen.

– Retten må selvfølgelig bli vellykket, den må se bra ut og smake bra. Og så må bildene være fine. Så det er i grunnen ganske tilfeldig hva som legges ut, sier hun.

Hun opprettet bloggen for et par år siden, og når hun er på sitt ivrigste legger hun ut to-tre oppskifter i uka. Andre ganger må bloggfølgerne hennes sulte i nesten to måneder.

– Det skal være lystbetont. Jeg blogger fordi jeg har lyst, ikke fordi andre forventer det. Som småbarnsmor i full jobb har jeg liten tid, og jeg lager først og fremst mat til familien min. Blir den bra, legger jeg den ut, sier Sauve.

Matlaging har alltid vært en hobby, hun har alltid kost seg på kjøkkenet, og alltid delt sine tips og MATBLOGGERoppskrifter med andre.

– Å starte en blogg var derfor ikke noe stort skritt, mer en forlengelse av noe jeg allerede holdt på med, sier Sauve.

Hun har ikke som mål å bli Norges mest populære matblogger, men hun liker å få tilbakemeldinger og å se at oppskiftene hennes blir besøkt.

– Et godt tips er å ha oppskriften som tittel på innlegget. Mange har byttet ut kokebøker med googlesøk, og da vil man jo at de skal få opp en av dine oppskrifter. Sjokoladefondant er en av mine mest populære, den finner mange fram til via Google, sier Sauve.

Som matblogger må man ha gode oppskrifter for å lykkes, men det er også noen andre triks som kan gi treff.

– Jeg har fått mye tilbakemelding på å legge ut lenker på Facebook. Det hjelper også å registrere seg på Matbloggsentralen.no, der legger de ut lenker til medlemmenes sider, forklarer Sauve.

Tone-Regines blogg:
Gurkemeie.blogspot.com


Tone-Regines bloggtips:

HER KAN DU FÅ FLERE MATTIPS

Artikkeltags