Munch til 4,5 millioner

GODBIT. Kari og Steffen Olsen med Høstutstillingens største godbit, Edvard Munchs Aften/Melankoli. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

GODBIT. Kari og Steffen Olsen med Høstutstillingens største godbit, Edvard Munchs Aften/Melankoli. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Edvard Munchs Aften/Melankoli til 4,5 millioner kroner får hedersplassen i Galleri Oddvar Olsen under helgens Høstutstilling.

DEL

DRAMMEN: Det grafiske trykket fra 1896 er ett av fire Munch-litografier Drammens-galleriet kan presentere på Høstutstillingen. Den er nå flyttet til galleriet på Strømsø fordi gallerist Trond Olsen måtte kaste inn håndkleet på grunn av sykdom.

PERFEKT
Kari Olsen og sønnen Steffen måtte på kort varsel overta den tradisjonsrike Høstutstillingen, som i år holdes for 25. gang. Selv om utstillingen i år blir i mindre format, er det mange kunstneriske godbiter.

Den største er Aften/Melankoli.

– Et perfekt trykk, det er ikke et eneste merke i passepartout, sier Steffen Olsen, utdannet rammemaker og nå klar for sin første utstilling etter en hektisk innspurt.

KJÆRLIGHETSSORG
Motivet Aften/Melankoli er ifølge Munch-biografen Arne Eggum Munchs første symbolistisk-syntetiske kunstverk. Den melankolske forgrunnsfiguren med et par på bryggen i bakgrunnen.

"Motivet går tilbake til vennen Jappe Nilssen, som sommeren 1891 led sjalusiens kvaler i et trekantforhold med Christian Krohg og hans hustru Oda Lasson.

Vennens fortvilelse påminnet Munch om hans egen kjærlighetssorg i forbindelse med et ulykkelig forhold til en gift kvinne seks år tidligere" skriver Arne Eggum.

MUSIKALSK
Da Aften/Melankoli ble utstilt på Høstutstillingen, ble den først oversett av kritikken. Christian Krohg rykket da ut med en begeistret artikkel i pressen. Han mente at bildet har et så musikalsk uttrykk at Munch burde få komponistgasje.

De andre Munch-trykkene er Kristiania-bohemen til 550 000 kroner, Piken ved vindu til 360 000 kroner og Sel og isbjørn til 130 000.

Galleriet kan også friste med andre store mestre som Tidemand og Gude, Christian Krohg og nye arbeider av galleriets faste stall.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags