Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnere i kamp om veggplassen

Artikkelen er over 4 år gammel

Juryens nåløye blir stadig trangere. 44 Buskerud-kunstnere er med i det gode selskap når Drammen Museum onsdag åpner dørene for den 34. Novemberutstillingen.

DRAMMEN: Men mange har også gått slukøret hjem denne høsten – med en refusjon i lomma, et «bedre-lykke-neste-gang» i øret og et arbeid eller to under armen.

– Novemberutstillingen er en tradisjon og en institusjon – og ja, litt stas er det også. Det er tross alt den eneste juryerte utstillingen i fylket, sier årets juryleder, fotokunstner Rune Guneriussen fra Vestfossen.

I år søkte 135 kunstnere fra Buskerud, eller med tilknytning til Buskerud, om en plass i varmen og å få stille ut i museets lokaler. 53 arbeider signert av 44 kunstnere ble antatt.

– Jada, vi får inn arbeider som har krysset fylkesgrensen også, smiler jurylederen.

LES OGSÅ: Høstutstilling og Drammensbart

Juryens utfordringer

Rune Guneriussen debuterer som juryleder i år, men han satt i juryen i fjor også. Dét ga mersmak, så Guneriussen var lett å be og rask til å takke ja da tilbudet om å lede 2016-juryen kom.

Med seg har han fire andre profesjonelle kunstnere fra Buskerud: Stojan Minev, Kikki Hovland, Ane Sagatun og Hilde Honerud.

Og fagjuryen har hatt en stri tørn foran utstillingsåpningen onsdag.

– Novemberutstillingen er åpen både for profesjonelle og amatører. Flere og flere søker, men færre og færre blir antatt. Det er fordi juryen blir strengere og strengere, sier Guneriussen.

Han er glad for at juryen har så mange arbeider å velge blant.

LES OGSÅ: Fra Vestfossen til New York, Milano og Dijon

Brutale valg

Novemberutstillingen er en stor mønstring med mange erfarne bidragsytere, men er også en arena for nye signaturer og kunstnernavn helt i starten av en karriere.

I 2016-versjonen er bare tre debutanter kommet med. Det er unormalt få, forteller juryens leder.

To uker før utstillingsåpning leverer kunstnerne sine arbeider, praktisk talt på døra, og juryens vanskelige valg kan starte.

– Det er ganske brutalt, innrømmer Guneriussen.

– Hvert eneste bidrag blir grundig diskutert, og i mange tilfeller blir juryens medlemmer ikke helt enige. Da må det stemmes! Så her fins det arbeider som faktisk er antatt med et nødskrik, smiler han.

LES OGSÅ: Dette er Drammens største graffiti

Varer helt til nyttår

Her er noen av kunstnerne som er antatt på årets Novemberutstilling: Kai Eide, Maria Aschim, Tom Gundersen, Yngvill Lassem, Lars-Andreas T. Kristiansen, Kristin Lindberg, Sigmund da Silva Lien, Sissel Enger Moe, Axel Nelson, Kjersti Wam, Ragnar Steen – og mange, mange flere.

Novemberutstillingen blir til i et samarbeid mellom Drammen Museum og Buskerud Bildende Kunstnere.

Utstillingen er tilgjengelig i museets åpningstider fra torsdag 17. november til og med 30. desember.

LES OGSÅ: Gjeninnfører kunstnerstipend

 

 

Kommentarer til denne saken