– Videoen er manipulert

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Videoprodusent Andreas A. Hem mener å bevise at Broiler sitt halsbrekkende bilstunt er manipulert. – Man trenger ikke å være ekspert for å se det, sier han.

DEL

DRAMMEN: Drammensduoen Broiler har denne uken fått mye oppmerksomhet for sin ekstreme promovideo på YouTube, hvor Niklas Strandbråten angivelig hopper over Mikkel Christiansens bil i 150 km/t.

Det halsbrekkende stuntet som har nesten 150.000 visninger på YouTube, har ført til heftige diskusjoner i sosiale medier. Men så langt har ingen klart å fastslå om stuntet er ekte eller ikke.

Nå mener imidlertid videoprodusent Andreas A. Hem at han kan bevise at bilstuntet er manipulert.

– Hvis man tar øynene vekk fra personen som hopper, og ser på den hvite flekken på asfalten til venstre, er gåten løst. Det er akkurat som om de har glemt å fjerne flekken når de har redigert videoen, sier Hem.

BAKGRUNN: Risikerer livet i Broiler-promo

– Kjempebra redigert

Han har studert det ekstreme stuntet, bilde for bilde.

– Videoen er kjempebra redigert, men det er den ene lille tingen som avslører hele stuntet. Man trenger ikke å være ekspert for å se det. De har lagt to klipp oppå hverandre, og rett og slett glemt å fjerne den hvite flekken, hevder Hem.

Han mener også at en annen viktig detalj i videoen kan være med på å avsløre stuntet.

– Hvis man ser på GoPro-klippet, etter at personen har hoppet over bilen, er det mye støv som flyr i luften. Kikker man nøye etter er det ikke noe støv, ingenting som overlapper personen. Enten er det tilfeldig, eller så er personen manipulert inn, sier Hem.

LES OGSÅ: Politiet oppretter straffesak etter Broiler-video

Undersøkt av flere

Drammens Tidende fikk tidligere denne uken også fagtunge eksperter til å undersøke videoen.

Visual effects supervisor Arne Kaupang, som blant annet har jobbet med storfilmen «Kon-Tiki», mener videoen ser ut til å være manipulert.

Sjef i Catapult Film, Børge Solem, mener videoen ser ekte ut, men at det ikke er så vanskelig å manipulere som man skulle tro.

– Skulle gjerne visst hvorfor de ikke har kamera inne fra bilen. Da hadde nok dette vært avslørt. Låst kamera gjør dette relativt enkelt å manipulere, sier Solem.

LES OGSÅ: – Ser ekte ut, men fullt mulig å manipulere

– Lett å bli lurt

Trafikkoordinator i Søndre Buskerud politidstrikt, Henning Skau, sier de ikke kan utelukke at videoen er manipulert.

– Vi ser ikke på det som umulig, nei. Det er det vi må finne ut av, og det var derfor vi opprettet undersøkelsessak. Det er lett å bli lurt, og vi i politiet er ikke akkurat videoeksperter, så vi holder alle muligheter åpne, sier Skau.

– Men det ville vært veldig rart av oss om vi ikke opprettet sak, legger han til.

– Grov og straffbar handling

Politiet har så langt ikke rukket å gjøre noe i saken, men Skau understreker at politiet vil gjøre undersøkelser.

– Om det viser seg at videoen er ekte, er dette en grov og straffbar handling. Det er vi skal finne ut av nå, sier han.

Skau kommer med en oppfordring til alle eksperter som kan ha informasjon i saken.

– Eksperter som mener å ha bevis på at videoen er manipulert, oppfordres til å ta kontakt med politiet.

Drammens Tidende var torsdag kveld i kontakt med Broilers management, Sky Agency. De ønsket ikke å kommentere saken før fredag morgen. Drammens Tidende har derfor ikke fått bekreftet Hems påstander om at stuntet er manipulert.

– Samfunnsmessig betydning

Kristin Monstad, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende, begrunner avisens brede dekning i Broiler-saken med følgende:

– Vi har fra første sak stilt spørsmål ved om dette kunne være ekte, og gjorde en grundig vurdering på om omtale av saken kun bidro til gratis reklame for Broiler. Fortsatt har vi ikke fått bekreftet fra Broiler og de som har laget videoen om dette er filmtriks, men vi mener uansett det har vært viktig og riktig å skrive kritisk om dette fordi disse guttene har enorm gjennomslagskraft, sier Monstad og legger til:

– Unge folk og fartsfolk er et livsfarlig fenomen som vi må ta på alvor og ikke blåse bort som noe ungdommen må få lov til. Svært mange av våre lesere mener dette er ekte, og en del har også gitt utrykk for at de synes det livsfarlige stuntet er veldgi stilig. Det fremstår som et klart lovbrudd og Drammens Tidende var først ute med nyheten om at politiet ville etterforske saken. Nå har vi fått flere kilder på banen som mener dette ikke er ekte vare. Og det mener vi også er av vesentlig samfunnsmessig betydning at folk får kunskap om.

Artikkeltags