Papirklipp som kunstform på Blaafarveværket

EGNE SYMBOLER. Karen Bit Vejle har utviklet sin egen teknikk, symbolverden og unike stil. En liten broderisaks er hennes eneste verktøy. FOTO: ELI BONDLID.

EGNE SYMBOLER. Karen Bit Vejle har utviklet sin egen teknikk, symbolverden og unike stil. En liten broderisaks er hennes eneste verktøy. FOTO: ELI BONDLID.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Papirklipp (psaligrafi) er den sjeldne kunstformen som NRK-ansatte Karen Bit Vejle har drevet med i 30 år. Nå kan du snart oppleve dette på Blaafarveværket.

DEL

MODUM: Utstillingen åpner 23. mai i tømmelåven på Nyfossum. Der vil hun med glede lære små og store kunsten.

Hadde det ikke vært for at en kollega fra NRK oppdaget hvilke fantastiske kunstverk som skjulte seg under hennes gulvtepper hjemme i Trondheim, hadde det neppe blitt noen utstilling.

- Jeg har holdt på med dette i 30 år. Dette er mitt livsverk, sa Karen Bit Vejle da hennes 75 verker ble hengt på plass på Nyfossum.

Klippene er i varierende størrelser; fra det bitte lille til det monumentale billedverket «Den femte årstid» som måler hele 500x105 centimeter. Mange av klippene er i størrelsesordenen en halv til en hel meter.

Vandreutstilling

De er alle montert mellom to solide glassplater, noe som forsterker verkenes elegante uttrykk.

-Min debututstilling var på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i november. Etter at utstillingen har besøkt Stavanger, henger den her i sommer. Senhøstes står Danmark og København for tur, og om fire år fortsetter utstillingen til USA, forteller Karen Bit Vejle.

Hun synes det var spennende å se papirklippene mot de mørke tømmerveggene på Nyfossum. Der skaper skyggevirkningene tredimensjonale mønstre.

Sjelden kunst

Opprinnelig kommer kunstneren fra Ålborg i Danmark. De siste 23 årene har hun bodd i Trondheim. I 13 år har hun vært ansatt i NRK der. Som barn begynte Karen Bit Vejle å klippe mønstre med saksen. Hun utviklet sin egen teknikk, symbolverden og unike stil.

En liten broderisaks er hennes eneste verktøy. Materialet er en rull på ti kilometer papir fra Hurum Paper Mill. Arbeidene hennes formes ut av ett stort sammenhengende stykke papir som brettes én, to og tre ganger og klippes utelukkende med saks.

I et eget rom i tømmerlåven kan publikum se videoen om hvordan hun laget det store bestillingsverket til Britannia Hotell i Trondheim.

Workshop

I dag er Bit Vejle den eneste i Norge, og en av få i Skandinavia, som klipper på et så høyt teknisk og kunstnerisk nivå.

Hvert eneste sakseklipp er nøye gjennomtenkt. Den minste feil får konsekvenser for det ferdige resultat. Det er en langsomhetens kunst og en tålmodighetens kunst, som krever høy konsentrasjon. Kunstneren røper at hennes inspirasjonskilde ligger i endeløse refleksjoner over tiden, evigheten, sorgen, nåden, gleden og kjærligheten.

-Den ligger også i 1600- og 1700-tallets ornamentikk, men kanskje aller mest i musikken, sier hun. Bit Vejles klipp er brukt som motiv; porselen, ull- & tekstilprodukter fremstilt i tett samarbeid med anerkjente norske firmaer og institusjoner som Nidarosdomen, Porsgrunds Porselænsfabrik og RørosTweed.

Alle besøkende i utstillingen på Nyfossum har anledning til å la seg inspirere og selv prøve seg i det lille klippeverkstedet i sommer. I forkant vil Bit Vejle lære opp noen av Blaafarveværkets ansatte i kunsten.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags