Pompel og Pilt fram fra glemselen

SKAPEREN. Arne Bust Mykle laget Pompel og Pilt i 1969. FOTO: ELI BONDLID.

SKAPEREN. Arne Bust Mykle laget Pompel og Pilt i 1969. FOTO: ELI BONDLID.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

I sommer har Pompel og Pilt og rundt 50 andre kjente dukker flyttet inn på Th. Kittelsen museet på Koboltgruvene.

DEL

En hel generasjon storkoste seg med Pompel og Pilt da de dukket opp i svart-hvitt på Barne-TV 1969. Dukkenes "far" var Arne Bust Mykle. I flere år har vært lærer og rektor på Buskerud folkehøyskole på Darbu.
Mykle storkoser seg når han ser utstillingen som nylig åpnet på Koboltgruvene. Han synes det er litt spennende å se dukkene i et museum for eventyrillustratøren Theodor Kittelsen.

KULTFIGURER. Pompel og Pilt var i sin tid de reneste kultfigurer.
-Nå har de kommet fra Tornerose-søvn til rampelys, som Blaafarveværkets Tone Sinding Steinsvik uttrykker det i boka om utstillingen. For det er lenge siden dukkene sist ble vist. De har vært pakket ned på Asker Museum, inntil Sverre Følstad på Blaafarveværket kom med forslaget om å lage en utstilling.
De tok kontakt med Arne Bust Mykle som hadde flere dukker og noen originale kulisser liggende. Arne Bust Mykle er sønn av Agnar Mykle, som de fleste nok helst forbinder med rettssaken og boka "Sangen om den røde rubin". Like kjent er han og kona Jane Mykle for å ha grunnlagt Norges første profesjonelle dukketeater i 1949.

POLITISKE DUKKER. -Jane Mykle har laget de fleste, sier Arne Bust Mykle. Blant de eldste dukkene på utstillingen er eventyrfigurer som Ulven, Rødhette, Rødhettes mor og Jegermester Smørbukk fra 1949 - 54.
De politiske dukkene Trygve Lie, Einar Gerhardsen, Harry Truman, Franco, Josef Stalin, Charles de Gaulle og Marianne og Winston Churchill, ble laget til "Et spill om vår klode" i forbindelse med Arbeiderpartiet valgrevy i 1949. Dr. Faust og Djevelen er fra 1954. Ali Baba og de førti røvere fra 1969 er børstet støvet av for å møte publikum på Koboltgruven.
- Dukkene ble brukt lenge. Helt til 1980, sier Arne Bust Mykle. I 15 år turnert han hele Norge med dem, fra Kirkenes til Kristiansand.

Artikkeltags