Prøysen lever på Fossesholm

FOTO: TORE SANDBERG

FOTO: TORE SANDBERG

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Sangnumrene sitter godt, stemningen i salen er god og publikum ler på punchline, skriver vår anmelder.

DEL

For niende gang er det mulig å oppleve Alf Prøysen i Vestfossen.

Sommerkabareten på Fossesholm er for mange blitt en kjær tradisjon, noe gårsdagens premiereforestilling viste til fulle.

Se bildegalleri fra forestillingen

Kjent og ukjent

Med utgangspunkt i Prøysens samlede verker har det drevne amatørensemblet laget en to timers forestilling med sang, tale og skuespill.

De seks aktørene - som kaller seg "Prøysen på Fossesholm" - har valgt ut et snaut trettitalls tekster. Fire av dem blir framført som monologer og dialoger, men det er sangene som først og fremst setter sitt preg på kvelden. Flertallet av dem vil for mange være kjente, men der tekstene ikke har hatt melodi, er det sangerne selv som har tonesatt.

Resultatet er svært vellykket, ikke minst takket være pianist Vidar Pedersen - som for øvrig er den eneste uten lokal forankring.

LES OGSÅ: Prøysen for åttende gang

Variert temperatur

Forestillingen veksler fint mellom det lavmælte og det høymælte, mellom alvor og skjemt. Sangnumrene sitter godt, stemningen i salen er god og publikum ler på punchline.

Min eneste innvending går på fortellerfiguren som er innført for å sy det hele sammen.

Landbruksvikar Paula Ingvaldsen forblir et utvendig og forstyrrende element, til tross for at Silvana Imperatori gjør en fin og sympatisk innsats i rollen.

LES OGSÅ: Publikumsrekord forrige gang

Flotte kulisser

Alf Prøysen ble som kjent født inn i en husmannsfamilie i Hedmark, og kulissene imiterer miljøet tekstene hans springer ut av.

Ytterlåven på Fossesholm er et flott utgangspunkt for forestillingen, men ensemblet har all ære for at scenografien sitter så godt som den gjør.

Det er krevende å sette opp en ny sommerkabaret hvert år, men det er all grunn til å ønske at dette ensemblet holder koken fram til 100-årsjubileet for Prøysen i 2014.

Artikkeltags