Nå gjøgler de julen inn igjen

SJETTE GANG: Gjengen i Drammen Showteater gjøgler julen inn igjen. De fem på scenen er Ragnhild Grøndahl (t.v.), Roar Ask, Lise-Mette Lindland, Sturla Helmersen og Runi Tømmeraas.

SJETTE GANG: Gjengen i Drammen Showteater gjøgler julen inn igjen. De fem på scenen er Ragnhild Grøndahl (t.v.), Roar Ask, Lise-Mette Lindland, Sturla Helmersen og Runi Tømmeraas. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De er ikke flere enn fem personer på scenen, men til sammen har de flere hundre forestillinger bak seg – og minst 100 års revyerfaring. Nå lover de et juleevangelium ingen noensinne har opplevd maken til.

DEL

DRAMMEN: Gjengen i Drammen Showteater begynner å puste litt lettere. Etter en lang øvingshelg har brikkene begynt å falle på plass. Men showet lever fortsatt – for de gjør endinger helt fram til premieren på onsdag.

– Det er vel ikke et juleshow, egentlig. Men det har mange elementer av jul i seg. Det er lagt opp litt som «Kvelden før kvelden» på TV, forteller Lise-Mette Lindland.

Med seg på studioscenen  i Drammens Teater har gjengen et firemannsband, og de kan love et show spekket med musikk og humoristiske krumspring.

LES OGSÅ: Tar farvel med ny praktbok

Nytt juleevangelium

– Vi kan blant annet love et juleevangelium du aldri har sett maken til. Dette juleevangeliumet vil det gå gjetord om langt utenfor Norges grenser, sier Roar Ask, som er den med kortest karriere på scenen bak seg.

Han startet ikke med revy før et stykke inn på 2000-tallet, mens flere av de andre har stått på scenen siden Nedre Eiker Amatørteaters glansdager på slutten av 80-tallet.

De fleste numrene har aktualitet over seg. Gjengen svinger innom jubileet for Fjell, trafikkaos, korrupsjon og naturfotografen Arne Nævras inntreden i maktens korridorer på Stortinget.

– Han forteller på sedvanlig naturfotografvis om livet på Stortinget. Du vil ikke tro hva han får med seg i gangene der inne, sier Lindland.

LES OGSÅ: Det ligger 70.000 forsøk bak dette bildet

Midt i julerushet

Publikum får også et gjensyn med «Bikkjestykket bleie- og omsorgssenter», og deres jobb med den «kulturelle buksesmekken», der de aldrende herrer setter opp det kjente og kjære stykket «Tre nøtter til Askepott» på sin egen måte.

Drammen Showteater gjøre det ikke lett for seg ved å sette opp showet midt i den travleste tiden. Det flommer over av juleshow og julekonserter – men de driftige idealistene har likeså godt leid studioscenen i ni dager for sine elleve forestillinger.

– Det er klart at konkurransen er tøff, men foreløpig ser billettsalget veldig bra ut. Halvannen uke før premieren er alt over 60 prosent av billettene solgt. Vi har i år hatt et veldig godt samarbeid med Drammens Teater, som har hjulpet oss godt med markedsføringen. Det er gledelig å se at de fire første forestillingene begynner å nærme seg utsolgt, og hvis publikum liker det de får se, så håper vi at de sprer ordet slik at de resterende forestillingene også fylles skikkelig opp, sier Lindland.

Selvskrevet

Alt materialet til forestillingen er selvskrevet, og det hele begynner midt på sommeren med en samling og drøssevis med SMSer og eposter. Så går det slag i slag gjennom høsten, godt hjulpet av den innleide regissøren Bror Andersen, som strammer inn, skriver om og forkaster innslag.

– Det er veldig bra å ha med en «utenforstående» som kan se på tingene med friske og profesjonelle øyne. Han er veldig metodisk og profesjonell, og er veldig flink til å skru sammen de forskjellige innslagene til et helhetlig show, sier Lindland.

Vil ha inn ungdom

De fem i Drammen Showteater er alle gamle travere i revymiljøet, og er litt bekymret for sjangerens framtid – spesielt i de mer urbane strøk som Drammen.

– Derfor har vi startet et arbeid der vi samarbeider med elever i skolen. Vi ser for oss å få inn elever som kan lære av oss, og som vi kan få tilbakemeldinger fra. Kanskje kan vi inspirere dem til å drive med revy – og kanskje dukker det opp talenter som kan være med på våre show også. Vi har fått midler fra Sparebanken Øst som vi bruker til dette, og ser nå på hvordan vi skal utvikle dette videre, sier Lindland.

MOT JUL: Drammens Showteater spiller 11 forestillinger i Drammens Teater fra neste uke.

MOT JUL: Drammens Showteater spiller 11 forestillinger i Drammens Teater fra neste uke. Foto:

Artikkeltags