De bobler over av godt humør mens de pakker ut Jane Rasmussens collager og Aino Jensens glassarbeider til årets siste utstilling i den tidligere låven på Steinberg. Det danske morsmål har overlevd to tiår i kunstnerisk eksil på Kongsberg, der de har satt spor etter seg med en rekke utsmykningsoppgaver. Blant annet i Grand Hotel, der begge er representert over flere etasjer.

PRØVE UT. Aino Jensen og Jane Rasmussen er begge selvlærte og eksperimentelle kunstnere som prøver ut nye teknikker og uttrykk. Jane Rasmussen har malt bilder siden hun var tidlig i 20-årene. På Kongsberg lærte hun å lage collager av de nå 93 år gamle Sigrid Ulleberg. Det er collager hun stiller ut på Gulden. Collager av alle tenkelige materialer. Sitteunderlag, plankebiter, slagg fra metallstøperi.
-Mine øyne ser alt det andre ikke ser. Da vi var på tur til Roma ble mannen min ergerlig fordi jeg gikk og plukket ting opp fra gaten. Jeg klipper, limer og setter det sammen til nye bilder. I sterke farger. Jeg er temperamentsfull, det er bildene mine også, forklarer Jane Rasmussen.

TØYER GRENSER. Aino Jensen arbeider med fuset glass. En smelteteknikk der glassplater formes i en ovn med temperaturer mellom 750 og 900 grader. Fat, relieff og store skjold dekoreres med bladmetall i gull, sølv og kobber.
-Det er materialet som skal gi uttrykket. Jeg prøver stadig ut hvor mye materialet tåler. Kan henge arbeider ute i regnværet, kjøre det i oppvaskmaskinen. Denne gang har jeg brukt mye blått. Har pusset opp kjøkkenet og ble inspirert av blåfargen derfra, sier Aino Jensen og beveger seg lettbent over gulvet fylt med glass.

SAMMEN. Mor og datter synes det er spennende å stille ut sammen. Aino har stilt ut på Gulden tidligere, Jane har vært med på juleutstillinger og byggeutstillinger. Men nå for første gang med en dobbel separatutstilling. Og ikke bare har de sin felles utstillingsdebut når utstillingen åpner lørdag 3.desember. For første gang har de laget et arbeid sammen, i vakkert blått og metall, der Aino har formet glasset og Jane hatt ansvar for dekoren. Det var Aino som kom først til Kongsberg og Norge for 20 år siden.
-Jeg kom for å være her toppen ett år, men så traff jeg en kjekk nordmann. Mamma og pappa kom etter. Og her er vi blitt værende, sier Aino Jensen og henger opp sitt og mamma Janes felleseie på den hvite galleriveggen på Gulden. Utstillingen varer til 23.desember.