DRAMMEN: Hovedpersonen befinner seg i en bunkers på Oslos østkant. Trommesett og gitarer. Plakater på veggene, et fullt utrustet studio og et trangt rom med det som later til å være et sikringsskap.– Du må komme inn og se, sier han og peker på bryteren med to valg: «Krig» eller «Fred». Nå står den på sistnevnte.

– Hva skjer hvis du skrur den over?

– Vet ikke. Det tør jeg ikke å tenke på.

Hardrock om barn

Bunkersen er ikke bare tilfluktssted for oslofolk om tredje verdenskrig bryter ut. Adressen er også det kreative samlingspunktet i Egil Hegerbergs musikalske liv og virke.

Et virke som inkluderer suksessprosjektene Black Debbath, Hurra Torpedo, Gartnerlosjen og Thulsa Doom. Samt Bare Egil Band som fredag ankommer Union Scene med et uttalt mål om å provosere.

Hegerberg har for vane å skrive en lokalt vinklet låt til hver konsert på norgesturneen. I forkant bruker han egenutviklet software for å finne sjanger og tema.

For Drammens del endte han opp på henholdsvis «hardrock» og «barn».

LES OGSÅ: Broiler og Donkeyboy får MTV-wildcard

Lekeplass på brua

– Det er nesten umulig å gjøre noen forarget, derfor må jeg ty til stadig kraftigere lut. Denne låten er et forsøk på å provosere, sier musikeren om «Lekeplass på Drammensbrua».

Hans mentale bryter er skrudd fra «Fred» til «Krig». I låten tar han et oppgjør med befolkningsveksten i Drammen.
Alle barn har et iboende potensial til å bli en fullvoksen drammenser. Løsningen: Bygg lekeplass på drammensbrua.
Bergen er ei ...

Han har forsøkt å provosere tidligere: Låten het «Bergen, du er ei fitteby». Men det lyktes aldri helt.
Hegerberg er rett og slett for godt likt. I «Brille» og «Nytt på nytt» har han demonstrert evnen til å sjarmere på tvers av generasjoner. Da han holdt barnekonsert på Union, ble forestillingen utsolgt og akkompagnert av stormende jubel.

– Barn er ikke vant til å bli fortalt sannheten. At de er veldig dumme, sier musikeren.

Får ting til å skje

Humor er en sentral del av alt han foretar seg på scenen. Til drammensområdet har mannen fra før skrevet tre låter: «Alle hjerters dag i Drammen», «Kongen av Lier» og «Drammen Stasjon».

- Det er vanskelig å forestille seg at noen kunne laget styggere skilt enn det som var ved togstasjonen under ombyggingen. Sangen jeg lagde, hadde en voldsom innvirkning på samfunnet. Utbyggeren tok straks affære og erstattet skiltene, sier Hegerberg.
Før fredagens konsert på Union, tar Egil Hegerberg turen til Strømsø Plateforretning. Der signerer han boken «Norge på Kryss og tvers med Bare Egil».

LES OGSÅ Ble en ekte kusk med hesteskitt i barten

Fere kultursaker på dt.no