Gå til sidens hovedinnhold

Eventyrtur inn i det blå fjellet

Artikkelen er over 7 år gammel

Rundt 20 barn stimler sammen ved den spennende skattekisten inne i Koboltgruvene. Vi er med på jakten på blåfargen, og det er blitt veldig populært.

MODUM: Rekordvarmen til tross. Det går mot rekord også på Blaafarveværket. Besøkstallene er i ferd med å nå nye høyder.

– I fjor hadde vi 160.000 besøkende i perioden fra mai til ut september, og vi ligger foran skjema i år. Så langt har besøkstallene vært veldig gode, forteller Christian Haugen, markeds- og infomedarbeider ved Blaafarveværket.

En av turene som virkelig trekker publikum er Barnas Gruvetur. Drammens Tidende var med på den første av tre turer tirsdag, og et stykke inne i skogen der Koboltgruvene ligger dukket det opp 38 store og små. Sultne på å lære mer om denne mystiske blåfargen langt inne i fjellet.

Vi kler på oss tykke kapper og må ha på hjelm, for gangene er trange, og det er kaldt. Faren for å skalle i taket er absolutt til stede.

– Det er nesten som et kjøleskap der inne, og det er egentlig litt deilig, sier guide Kari Lien, som egentlig er litt mer enn en guide.

Hun er Blaafarveværkets museumspedagog, og er den som har laget manus til den spennende turen inn i de trange gangene.

SE BILDEGALLERI FRA GRUVETUREN HER

Kjenner på stein

– Kobolt betyr troll, og inne i gruvene er det både mystikk og eventyr. Vi forteller om driften og livet til de som jobbet her. Og hvordan denne blå fargen blir til, forteller Kari Lien.

Ved inngangen til gruvene gjør vi en liten stopp, og barna får beskjed om å kjenne på de små steinene som ligger der. Lukke øynene og tenke på at noen scheidegutter, ikke så mye eldre enn barna som er med, har hogget og hogget på disse steinene for rundt 150 år siden.

– Tror dere det er kobolt i disse? undrer guide Lien, og får et klokt svar.

LES OGSÅ: Drammen varmest i hele landet

Skattekiste

Dette er steinene som det ikke var kobolt i, og derfor ligger de igjen her utenfor gruven, konkluderer en jente.

Lenger inn ser vi hvordan gruvearbeiderne har jobbet seg langt ned i fjellet, og så stopper vi ved den spennende skattekisten.

Hvor spørsmålene er mange og forundringen stor. For det finnes jo ingen blå steiner her inne.

Men hemmeligheten ligger i å mikse tre ting.

– De fraktet steinene med koboltinnhold ned til Haugfossen og knuste dem. Den knuste steinen ble deretter blandet med kvarts og pottaske, og vet dere? Vips så ble det verdens fineste blåfarge, forteller Kari Lien.

Og kobolt var like mye verdt som gull, og ble blant annet eksportert til Kina og Japan. Driften i Koboltgruvene startet i 1773 og pågikk i 120 år.

– Det var veldig gøy å se på steinene. De som lå i skattekista var veldig fine, forteller Markus Aalerud Vestlund (5). Han er med på gruvetur sammen med mamma Anja Aalerud og lillebror Herman (3), og er nesten litt veteran. For han besøkte noen gruver i fjor sommer også.

LES OGSÅ: Vanvittige tropetemperaturer i juni og juli

Andre saker på dt.no:

VG: Barcelona skal se Martin

Vogntog sperrer Oslofjordtunnelen

Drammen varmest i hele landet

Kommentarer til denne saken