SVELVIK: Det er dannet en forening som heter «Den Gode Hensigt», som står bak utformingen og det praktiske arbeidet med spelet. Navnet er hentet fra en seilskute som ble bygget i Svelvik.

-«Den Gode Hensikt» var en av de første seilskutene som ble bygget i Svelvik. Den har en spesiell bakgrunnshistorie. Skipet ble veldig butt og rart i baugen. Årsaken til at baugen ble så rar, var at skipsbyggeren gikk tom for penger underveis, forteller Christin Grilstad Prøis.

Forfatteren er allerede i gang med skriveprosessen til nytt stort spel i Svelvik.

LES OGSÅ: Mange tente på Svelvik-spel

Kriseløsning

Derfor måtte skipet lages kortere enn opprinnelig planlagt, med en baug som oser av kriseløsning.

Skipet ble da også en elendig seiler, som brukte mye lengre tid enn sine konkurrenter. Men hensikten var god, derav navnet.

– Jeg syntes navnet passet godt til den situasjonen Svelvik har vært i den siste tiden, med økonomisk krise de luxe. Alt er jo opprinnelig blitt gjort i den gode hensikt. Det er jo ingen som har kjørt økonomien i grøfta for å være slemme. Nå ordnet det seg jo heldigvis med de nedleggingstruede skolene etter hvert.

– Men da det så som mørkest ut i februar, fant noen av oss ut at vi måtte finne et positiv og fremtidsrettet fokus for Svelvik. Vi trenger noe å samles om, forteller Christin Grilstad Prøis.

Pause fra livets lenker

Hun har nå tatt seg tre måneders pause fra skrivingen på serien «Livets lenker». Store deler av familien Prøis er engasjert i å spille piratforestilling nå om dagen i et ferieland i Telemark.

Innimellom skriver Christin Grilstad Prøis på spelet, som ikke har fått noe navn ennå.

– Hvilken tid henter du handlingen fra?

– Årene mellom 1810 og 1835. Da hadde Svelvik stolte tider som seilskuteby. Men det var også mot slutten av perioden en hard kamp om å få bli egen kommune.

Kuntsner-hjelp

– Er finansieringen i orden?

– Nei, ikke ennå. Men vi har mange søknader inne. Vi er blitt lovet at vi skal få 100 trykk av kunstneren Runi Langum.

Disse har vi tenkt å selge for mellom 1.000 og 1.200 kroner stykket, slik at vi skaffer oss en grunnkapital på rundt 100.000 kroner.

Christin Grilstad Prøis sier at hun er helt sikker på at det blir spel i Svelvik sommeren 2011.

– Det kan jeg slå fast nå – ut fra den store interessen vi blir møtt med av folk flest. Jeg har allerede 50 mennesker på en liste. Dette er folk som har meldt seg, og sagt at de vil gjøre en innsats.

Det gjelder enten det er noe praktisk eller at de vil være med som statister. Ellers er Svelvik Mannskor klare. Det samme er Svelvik Vokalis. Nå utfordres de andre lagene og foreningene i byen.

God rådgiver

Håvard Rype som var sentral i utformingen av St. Hallvardspelet er hentet inn som rådgiver.

– Det er godt å ha med ham ettersom scenen er et nytt format for meg, sier Christin Grillstad Prøis.

Spelet skal oppføres i en av de siste ukene av august. Da er kveldene blitt mørkere, og det er en fordel for å kunne lage dramatisk lyssetting.

Veldig bra

Ordfører Knut Erik Lippert sier til Drammens Tidende at han synes det er veldig bra at spelet kommer.

– Det skjer mye positivt i Svelvik. Utfordringen er å løfte det fram i lyset, så totalinntrykket overskygger det negative du finner overalt, i enhver kommune, sier Svelvik-ordføreren.