SVELVIK: – Figurteater er en veldig, veldig spennende sjanger. Det er dukketeater, men det er litt mer også, sier Franzisca Aarflot, festivalsjef og daglig leder ved Fossekleiva Kultursenter på Berger.

1. oktober åpner den rykende ferske figurteaterfestivalen «Figur i Fossekleiva» dørene for første gang.

– Vi skal brette ut et stort spekter av figurteater, sier Aarflot.

LES OGSÅ: Plastelina lokket unge kunstnere til Fossekleiva

Levende malerier

Og ja, det blir dukketeater, men også mye mer.

– Figurteater er visuelt teater, der de scenografiske elementene er medspillere, det brukes rekvisitter i større grad enn skuespillere. Det er som levende malerier, forklarer Aarflot.

Figurteater er lett tilgjengelig for publikum mener hun.

– Det fantastiske med figurteater er at det snakker til barnet i oss. Og det forteller historier man ikke kan fortelle innenfor tradisjonelt teater, sier Aarflot.

Mange kunstnere har til daglig tilhold på Berger og i Fossekleiva, mange av disse jobber med skulptur og visuelle kunstuttrykk. Tanken med en figurteaterfestival er å knytte nye prosjekter i Fossekleiva til det som allerede finnes der, og på den måten passer figurteater veldig godt inn mener festivalsjefen.

Dessuten er det få festivaler med fokus på figurteater i Norge, så det har vært et ønske om figurteater og festivalsjef Aarflot forteller om god mottakelse i bransjen.

LES OGSÅ: Vil gjerne provosere

For barn og voksne

På programmet under festivalen, som åpner 1. oktober og varer til 9. oktober, står en rekke forestillinger for både barn og voksne. Og det er både internasjonale og lokale utøvere som kommer til Berger.

Også en «levende» utstilling skal vises  under Festivalen, det samme skal en animert kortfilm av Berger-kunstner og årets kulturprisvinner Runi Langum.

Det meste av programmet foregår i Fossekleiva, blant annet på en ny scene, men det spilles også en gratis utendørsforestilling i Svelvik sentrum på åpningsdagen.

Festivalen har et budsjett på 280.000 kroner og er støttet av Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere og regionale utviklingsmidler fra Vestfold.

LES OGSÅ: 13 nye låter fra To rustne herrer