Underholdende vikinger

Artikkelen er over 19 år gammel
DEL

Jane Mysen
«Skjebnetro»
Roman fra Cappelen.

Cappelens Forlag har gjort et fremstøt i kiosklitteraturens rike. «Utvalgt av Gudene» heter den nye serien, intet mindre. Dette er første bok ut og alt tyder på at Jane Mysen vil bli et sterkt kort i konkurranse med Bladkompaniet.
bøker
Hun har spesialisert seg på Vikingtiden der vi møter høvdingen Åsmund, hans hustru Idunn, trellkvinnen Salbjørg med bakgrunn i høy byrd i Frankerrike og mange andre, ikke å forglemme trollkvinnen, volven Torden Tora, som kommer til gårds og bistår når Idunn føder tvillinger.
Så mangt skjer - midtsommernatt med fest for tvillingene, Salbjørg, som elsker Åsmund, er i gang med sitt renkespill, volven vil at Åsmund skal ofre den yngste av døtrene til gudene, men Åsmund vil ikke - ja, det er ikke måte på voldsomme følelser og ildfull dramatikk som utspiller seg på Jotungård.
Forfatterinne pøser på med bred pensel, med en uutslettelig fortellerglede. Av og til frykter man at det hele skal ende i en eneste smørje, men det unngår hun behendig og lar beretningen flyte uanstrengt videre, og leseren følger gladelig med, behovet for kiosklitteratur er et legitimt behov og Jane Mysen vil garantert få en stor leserkrets.
I et intervju har hun uttalt at hun ikke har lest hverken Hamsun eller Undset. Det synes jeg hun bør gjøre - det ville ikke skade om psykologien i hennes menneskeskildringer blir krydret med litt mer finesse og nyanser. Også underholdningslitteraturen kan være tjent med det. For det er det dette er, Jane Mysen er en frisk og opplagt entertainer.
Anders Bye

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags