Valgfritt med nynorsk?

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Mange mener elevene selv burde få velge om de skal ha sidemålsundervisning, mens andre argumenterer for at det er viktig som en obligatorisk del av norskundervisningen. Vi samlet fire ungdomspolitikere og en danske med fritak, og kjørte debatt.

DEL

– Jeg syntes det er på tide å se på realiteten. Det er ikke i mange yrker man har bruk for å kunne nynorsk, sier Lars Leithe fra FPU.


- Det er helt feil! Det har blitt påvist at over 500.000 jobber krever at man kan skrive ordentlig nynorsk, og å utelukke alle disse jobbene i så tidlig alder syntes jeg er skummelt, kommenterer Alexander Solbakken, Unge Venstre.

Tor Johannes Helleland fra Unge Høyre er for valgfritt sidemål, og mener at dersom elevene ønsker en av disse 500.000 jobbene så kan de heller ta nynorsk som et påbyggingsfag senere.

– Jeg utelukket medisinstudier og ingeniør når jeg ikke valgte å ta realfag på videregående, man kan ikke få alt, så man blir nødt til å velge, legger han til.

LES OGSÅ: Søker om valgfritt nynorsk

Vanskelig

– Noe av grunnen til at det er så stor motstand mot nynorsk er at elevene syntes det er vanskelig, men skal vi da også velge bort matematikk og andre fag fordi det er vanskelig, spør Henrik Fremgård, Buskerud Senterungdom. Alexander Solbakken er enig.

– Mange sliter med fransk, tysk eller andre fremmedspråk, men det er ingen motstand mot dette på samme måte, sier han.

– Men da kan man stille seg spørsmålet, hva har flest brukere? Det er mye mer relevant med fremmedspråk enn nynorsk, svarer Tor Johannes Helleland

– Samfunnet vi lever i og markedet rundt oss har forandret seg og blitt mer internasjonalt, derfor er det som Thor sier mye mer relevant med fremmedspråk, legger Lars Leithe til.

LES OGSÅ: Søker om valgfritt nynorsk

LES OGSÅ:Ung mening - svarer på viktige spørsmål

Forstår språket

Danske Pouline Mortensen har hatt fritak fra nynorsk helt siden hun flyttet til Norge, men hun mener selv hun helt fint hun kunne hatt det, da hun er god i bokmål.– Men jeg er veldig glad jeg slipper, for jeg har aldri hatt bruk for det.


– Ja, for det er nemlig sånn at selv om man ikke har hatt nynorsk, så har man ikke problemer med å forstå det, legger Thor Helleland til.

– Vi ønsker ikke at man skal sitte å pugge og slite, derfor må man starte tidligere og ha det med i flere fag. Da blir det lettere senere, og dessuten er det viktig å kunne sitt eget språk før man lærer fremmedspråk, sier Alexander Solbakken.

– Vi skal ikke fjerne nynorsk, bare gjøre det valgfritt. Nettopp fordi eleven skal stå i sentrum og det er elevens fremtid det er snakk om, svarer Lars Leithe.

LES OGSÅ: Læreren som forbilde

LES FLERE SAKER FRA VÅRE UNGE MENINGER-SIDE
 

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags