Vært snill i år? Fylket gir f...

Den unge politikeren Kathinka Bull-Engelstad tok I 2006 initiativet til å opprette et kulturkort for ungdom.

Den unge politikeren Kathinka Bull-Engelstad tok I 2006 initiativet til å opprette et kulturkort for ungdom. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Du trodde kanskje høstens valg skulle bringe med seg gaver, godteri og en bedre fremtid for folk flest? For ungdommen i Buskerud blir det heller kleint.

DEL

Torsdag 8.12 vedtok Buskerud fylkeskommune å fjerne Kulturkortet for ungdom, og «flytte fokuset til Den kulturelle skolesekken». Dette «fokuset» er snakk om 1,9 millioner kroner som nå, i stedet for å bidra til et stort, valgfritt fritidstilbud for ungdom i alderen 16-20, skal sørge for påtvungen kunst og kultur i den videregående skolen.

Dette høres vel fantastisk ut, et utviklende kulturtilbud også til de som bor avsides på den ukulturelle, utilgjengelige bygda? Om du er over førti, og leser dette, er du kanskje enig. Et slikt tiltak betyr jo at voksne akademikere kan styre kulturopplevelsene, noe som vil føre til at alle elever får utviklet forståelsen for kunst og kulturuttrykk (?).

Feilslått politikk

Dessverre er virkeligheten bitter. Den videregående skolen sliter med mangel på timer som det er, om man ikke også skal presse inn «kultur» mellom norskens Venstreromantikk og historiens Industrielle revolusjon.

Skolen er en nødvendig samfunnsinstitusjon, som skal by på kunnskap, sosialt samvær og en mulighet til skape et levebrød, men helt ærlig så er ikke skolen en arena for underholdning. Kunst og kultur er i en attenårings hode, underholdning.

Sannsynligheten for at ungdom noen gang kommer til å assosiere skole med noe morsomt, er så å si mikroskopisk. Dette vedtaket blir derfor bare enda en desperat, påtvungen handling fra makthaverne som viser deres manglende evne til å forstå ungdom.

LES OGSÅ: Ja til fortsettelse av kulturkortet i 2010

(artikkelen fortsetter under bildet)

kulturkortet, buskerud

Kultur er dessverre dyrt, men med Kulturkortet har ungdom kunnet logge av Facebook, satt Skyrim på pause, kommet seg ut av huset og opplevd noe nytt. At ungdom ikke er spesielt velkommen i byområder er ingen hemmelighet. Kafeer ser helst at vi kommer i grupper på to og to, og siden ungdomshus er sjeldne i Buskerud, tyr de fleste som har en trang til å være sammen, inn på kjøpesentre. Dette handler nemlig ikke bare om å gi ungdommen best mulig kulturtilbud, det handler om å gi ungdommen et fritidstilbud!

Distriktsvennlig

Kulturkortet har også vært med på å trekke ungdom fra bygder og tettsteder til kulturinstitusjonene i de større byene. Siden tilbudet var rimelig, var det overkommelig å bruke penger på transport. Jeg tør derfor påstå at ordningen har vært med på å bidra til, om ikke til økonomisk økning hos institusjonene, så i alle fall en økning i aktivitet i aldersgruppen 16–20.

Kulturkortet inkluderte også personer fra 18-20, som for så vidt er ferdig med skolen, men som fortsatt studerer. Er ikke disse også ungdom, og burde ikke også disse ha mulighet til å utforske norsk kunst- og kultur, uten å betale en uoverkommelig sum med penger?

Nissesekken til Terje Vegard Kopperud, eller den kulturelle skolesekken om du måtte ønske, er etter min mening like spennende som en myk pakke fra bestemor under juletreet. Men i stedet for å ta til takke med et par litt for trange, kjedelige ullsokker, krever jeg, som en av de mange ungdomsrepresentantene fra Buskerud, at vedtaket om Kulturkortet blir revurdert, og håper at Buskerud fylkeskommune skjønner at de ikke tjener noe på å gi sure sokker til den generasjonen som snart skal ta over.

LES FLERE INNLEGG FRA UNG MENING-SIDENE

 

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags