I Hælja kunne vi for noen uker siden avsløre at Henrik Wergelands oldemor, Anne Cathrine Tyrholm, kom fra Drammen.

Nå viser det seg at det fremdeles lever slektninger av den kjente dikteren i området vårt. Blant dem er Katrine Wergeland Wang og hennes tre barn: Lisa Katrine (16), Cecilie (14) og Carl Nicolai Wergeland Wang, som alle bor i Solbergelva.
Disse er direkte etterkommere av Henrik Wergelands nevø, Einar Nikolai Wergeland, som var kommunelege i Drammen.

I tillegg har vi søstrene Hege og Hanne Aubert Kløvig, som er født og oppvokst i Drammen, og som nå bor på Berger i Svelvik kommune.

Deres tipp-tippoldemor, Alette Dorothea Thaulow, var søster av Henrik Wergelands mor, og dermed Henrik Wergelands tante.

Kunstnerblod
– Det at vi er i slekt med Henrik Wergeland, er ikke noe vi pleier å flagge. Det er i hvert fall ikke noe vi prøver å sko oss på, sier en lett bekymret Katrine Wergeland Wang, når hun møter til fotosession sammen med andre Wergeland-slektninger på Bybrua i Drammen.

Likevel, at 17. mai er en helt spesiell dag for familien Wergeland, er ikke til å stikke under en stol.

– Hjemme har vi alltid feiret 17. mai med hvit duk, kandelabre og sølvtøy, og det er klart vi føler en helt spesiell, nasjonal stolthet når vi går i 17. mai-toget. Men vi går ikke først, altså, sier Katrine Wergeland Wang smilende.

Til daglig er hun personalkonsulent ved vikarbyrået Bjørg Fjell i Drammen. Hun har også vært amatørskuespiller, og har deltatt i Høstrevyen i Drammen i 12 år. Men skal vi lete etter kunstnerisk slektskap med nasjonalskalden selv, er det nok datteren hennes Cecilie, som var på konfirmantleir da bildet ble tatt, som ligner mest. Hun begynte ifølge moren å skrive dikt allerede da hun var fem år gammel, mens Carl Nicolai har nok med å male og spille gitar.

Familien Wergeland Wang har forresten flere kunstnernavn i familien. Katrines bestefar, Fridtjof Wergeland, giftet seg med Anna Knudsdotter Moe, niese av dikteren og eventyrsamleren Jørgen Moe.

Forøvrig fins det fremdeles en Henrik Wergeland som lever i beste velgående. Det er Katrines bror Henrik Nicolai Wergeland, som bor på Sætre i Hurum.
Ny kunnskap. Hege og Hanne Auberg Kløvig ble først ganske nylig fullt klar over at de hadde slektskap med Henrik Wergeland.

– Farfaren vår fortalte at Henrik Wergeland var vår tippoldeonkel, men foreldrene våre var ikke spesielt opptatt av det. Det var først da en slektsforsker begynte å gjøre undersøkelser, at vi fikk det svart på hvitt at vår tipp-tippoldemor var Wergelands tante, forteller Hege Aubert Kløvig. Hun jobber som kjøkkenselger for Montér, mens søsteren Hanne er kunstmaler. De har også en bror; Morten Kløvig (35) som bor på Åssiden i Drammen.