Gå til sidens hovedinnhold

Kulturytring Drammen blir et unikt arrangement som setter regionen på kartet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drammen har igjen fått en spennende utfordring og skal på oppdrag fra Norsk Kulturforum arrangere Kulturytring Drammen i slutten av juni neste år.

Kulturytring Drammen er noe helt nytt og skal bli Norges første nasjonale arena for kulturpolitikk. Her skal hele det norske kulturlivet samles til samtaler og debatt om kunst- og kulturpolitikk.

Det er flott at Drammen nok en gang settes på kulturkartet. Sist var det i 2019 da Drammen ble årets kulturby. Ikke alle klappet for dette, men det har inspirert. Vi trenger arenaer for å diskutere kulturpolitikk og kulturens vilkår i samfunnet. Diskusjon og debatt er en del av demokratiet. Når må vi ta det godt imot denne nyskapningen.

Norsk Kulturforum er en 50 år gammel organisasjon som jobber med å skape kulturnettverk og øke kompetansen om kultur i fylker og kommuner.

Debatt om Kulturytring Drammen:

Les også

Endelig kulturdebatt – men hvor er drammenserne?

Les også

«Kulturytring Drammen» skal få Drammen som sted og kulturby til å skinne i et nasjonalt lys

Ifølge Norsk Kulturforum skal Kulturytring arrangeres hvert valgår i Drammen. Hensikten er å løfte kunst og kultur som et viktig politikkområde og som utviklingskraft i samfunnet. Programmet består av debatter, paneler, foredrag og samtaler.

Vi trenger å løfte kulturen fram i alle dets former. Smitteregime rundt covid-19 har hatt, og har store konsekvenser for kulturlivet. Festivaler er avlyst, teater, musikk og konsertarenaer er stengt, museer er lukket eller har åpent for halv maskin. Julekonserter i kirkene kan kun ha 50 personer pr. arrangement. Vi er ikke samlet om viktige markeringer, kulturelle som religiøse.

Det er store spørsmål som mange kan mye om. Kultur kan forstås som handlemåter, vaner, tradisjoner, normer og regler. Kulturen styrkes gjennom et felles språk, symbolverdier, i klær, bilder, musikk og litteratur. Alt dette gir oss en følelse av identitet og tilhørighet.

Finansiering av kulturen er ofte diskutert. Høyre mener at det ikke er noe motsetning i å være opptatt av kultur og å være skeptisk til styringen av offentlige midler i kulturen. Det betyr for eksempel ikke at man er kulturfiendtlig hvis man mener at kulturlivet kan bli flinkere til å finne private økonomiske støttespillere.

Vi trenger også felles historier og ikke minst en felles forståelse av historien. Kunst og kultur gir positive opplevelser og en mening i hverdagen. Kulturen kan og skal også provosere, det i seg selv fører til diskusjon og endring. I Drammen var det f.eks. graffiti forbud i flere år, nå pynter det byen.

Kurtulivet og kulturuttrykk er det første som blir sensurert i diktaturer. Når staten bestemmer hva som er det riktige kulturuttrykk er samfunnet på vei inn i mørke. Vi ser noen skyer over Europa. I Ungarn blir teaterstykker tatt av plakaten med begrunnelse i at de ikke representerer familieverdier. I Polen innføres soner som er fri for kulturuttrykk fra lesbiske og homofile. I stater vi ikke ønsker å sammenligne oss med settes kunstnere i fengsel hvis kunsten oppfattes som kritikk av regime.

Drammen har nå fått sitt første kulturråd og jeg vil ønske de lykke til med et spennende arbeid. Ambisjonen i Drammen må være å bli et regionalt kultursenter og et fyrtårn i Viken. Kulturytring blir et unikt arrangement som setter regionen på kartet og er med på å nå dette målet. Jeg gleder meg!

Les også

Nå er det bestemt – Drammen får en splitter ny kulturfestival

Kommentarer til denne saken