800.000 kroner til samtidskunst

KUNSTLABEN: Vestfossen Kunstlaboratorium får nå 800.000 kroner.

KUNSTLABEN: Vestfossen Kunstlaboratorium får nå 800.000 kroner. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vestfossen Kunstlaboratorium får i revidert nasjonalbudsjett 800.000 kroner. Det står H, KrF, Venstre og Frp bak.

DEL

ØVRE EIKER: – Det er Høyre, sammen med KrF som denne våren har jobbet for å sikre helårsdrift, sier Jostein Rensel som er leder i Røyken KrF. Han har jobbet med Trond Helleland (H) og Kristin Ørmen Johnsen (H) for å skaffe senteret for samtidskunst midler.

– Tilskuddet på 800.000 kroner er for et år. Dette er en døråpner og en anerkjennelse av at sentret trenger mer midler til arbeidet. Buskerud-politikerne på Stortinget må jobbe mot statsbudsjettet for å sikre helårsdrift, opplyser Rensel.

LES OGSÅ: Viskum avkrefter ny direktørjobb

Kompetansesenter

– Jeg er strålende fornøyd med at vi klarte dette i revidert budsjett, og dermed skaper et grunnlag for et nasjonalt kompetansesenter for samtidskunst – ikke bare for kunstnerne, men også for økt aktivert for barn og unge gjennom kommunenes kulturskoler, sier Rensel, som er førstekandidat for Buskerud KrF til høstens stortingsvalg.

– Vestfossen Kunstlaboratorium er et kompetansesenter for samtidskunst  i Vestfossen. Dette er  et senter for hele regionen som har nasjonal og internasjonal anerkjennelse, fastslår Rensel.

Han omtaler kunstlaboratoriet som den viktigste aktøren for samtidskunst i Norge – som ikke ligger i en storby.

LES OGSÅ: Høyskolen får 5,7 millioner

Mer for barn og unge

– Målet til sentret er å ha helårsåpent virksomhet, og ha økt aktivitet for barn og unge. Denne aktiviteten vil være i nært samarbeid med kommunenes kulturskoler. Formidlingen til barn og unge har alltid vært en av de viktigste intensjonene til Vestfossen Kunstlaboratorium, sier Rensel videre.

– Det er høy kvalitet på det som vises, men lav dørterskel for å skape nysgjerrighet og undring i en tid hvor mye er i forandring. Samtidskunsten tar alltid temperaturen på sin samtid, sier Rensel.

– Vestfossen Kunstlaboratorium er effektivt drevet, og et nødvendig korrektiv til tunge, statlige institusjoner. Vi er ikke i tvil om at Kunstlaboratoriet bidrar til innovasjon innen samtidskunsten. Norsk kulturliv hadde vært fattigere uten, sier Ann Sire Fjerdingstad, ordfører i Øvre Eiker.

LES OGSÅ: Rammeimportør rammet av fotobutikkenes død

1,5 millioner

– Skal Kunstlaboratoriet opprettholde sitt høye nivå og fortsette å være en motor i utvikling av norsk og internasjonal samtidskunst, så er det imidlertid avhengig av forutsigbare og realistiske rammevilkår. Så langt har driften i stor grad gått rundt ved å trekke på gründer og kunstner Morten Viskums personlige engasjement, har Fjerdingstad uttalt tidligere.

– Dette er ikke en bærekraftig modell. Vi håper derfor det i revidert nasjonalbudsjett vil være mulig å styrke satsingen på innovasjon i norsk samtidskunst ved å øke tilskuddet til Vestfossen Kunstlaboratorium med 1,5 millioner kroner.

I 2006 ble det i et møte mellom fylkeskommunen, kommunen og representanter fra Buskerudbenken på Stortinget, enighet om at en prosentvis deling av støtten til stiftelsen ville være det optimale: Staten 60 prosent, fylkeskommunen og kommunen 20 prosent hver.

Artikkeltags