Hun er en av de sterkeste kvinnestemmene vi har fra Drammen

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er helt naturlig på den internasjonale kvinnedagen å hylle en av de sterkeste kvinnestemmene vi har fra Drammen, nemlig førstelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge Runi Børresen. 

Runi gir mennesker som ikke tør å stå fram en stemme innenfor temaene spiseforstyrrelse, ungdom og vold i nære relasjoner. Ikke bare gir hun dem en stemme, men hun underviser og forebygger sånn at vi skal få det bedre.

LES OM DT MENINGER SPESIAL PÅ 8. MARS: Damer hyller damer

I over tretti år har hun vært drevet av et engasjement som har ført henne til kongresser og konferanser over hele verden. Vi forstår ikke hvor stor Runi er internasjonalt, men man kan for eksempel trekke fram at hun har vært på kongress i London med prinsesse Diana. I fjor kåret det internasjonale tidsskriftet «Eating Disorders: The Journal of Treatment & Prevention» en artikkel hun skrev for tjuefire år siden sammen med Anna Karlsen til en av de tjuefem viktigste i bladets tjuefem årige eksistens.

Hun er en av de første i dette landet som begynte å forske på forebygging mot spiseforstyrrelser. Vi burde være uendelig stolte over å ha denne dama i byen.

Vi må bli flinkere til å si «jeg elsker deg», har Runi uttalt til Drammens Tidende. Spiseforstyrrelse er en måte å uttrykke vanskelige og vonde følelser på. Barn og unges selvfølelse må bygges opp og vi må slutte å jakte på den perfekte kroppen. Det er så vanskelig og så lett som at barn må bli sett, hørt, bekreftet og elsket. Når en leser innleggene Runi har skrevet så er de lette å forstå fordi hun vet hvordan hun når ut til mennesker med et godt språk og snakker om muligheter og tiltak for at vi skal takle et samfunn i utvikling med mer fokus på spiseforstyrrelser og kropp.

Det ligger håp og tro bak ordene. Tro på at vi kan være med på å endre tankemønster og synet på det å være ungdom i dag. Der opplever jeg at Runi vet mye som vi andre ikke har forstått ennå.

De siste årene har Runi vært en av grunnene til at jeg selv har startet med å fronte temaer som kropp, kvinner og selvbilde. Det var gjennom en av hennes artikler jeg leste at noe av det viktigste i kampen mot det usunne synet på kroppen er å bli glad i seg selv.

Prat om slanking hører ikke hjemme rundt middagsbordet, og det skal ikke være et familieprosjekt.

Det er ikke ofte det dukker opp kvinner som ikke bare skriver om at hun opplever at det er vanskelig og tungt med kroppsfokuset i dag, men som går ut og gjør noe med det. Ikke for seg selv som en kjendis eller blogger, hun ønsker at andre skal få det bra. At ungdommer og generasjonen som kommer skal være rustet for verden der ute. Det er få som er så intelligente og oppriktig gode mennesker, men vi har ei i Drammen som heter Runi Børresen. Takk for alle ord og arbeid du har gjort i mange år, jeg gleder meg til å lære enda mer av deg i årene som kommer.

God internasjonal kvinnedag Runi, i dag feirer jeg deg!

SE OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken