(Bygdeposten)

Først kom meldingen om brann i en garasjeport i Åmot torsdag formiddag. Brannvesenet var ikke ferdige der, før alarmen gikk på ny. Denne gangen brant det i skogen ved skytterbanen i Flannumsmarka i Vikersund.

– Mannskaper fra Krødsherad rykket ut for å bistå Modum som var opptatt i Åmot, forteller vaktleder Anders Hæg ved Sør øst 110-sentralen.

De fikk raskt kontroll og slukket brannen.

– Det er omtrent 1,5 dekar som har brent. Nå venter vi bare på at vannvogna fra Modum skal komme for å drive med etterslukking, forteller Hæg.

Brant kvist

Onsdag tente Gotfred Rygh på en kvisthaug. Han hadde hjulpet datteren sin som har overtatt gården med å rydde i en havnehage.

– Jeg varslet om brannvesenet på morgenen om at jeg kom til å fyre opp kvisten. Da var det dugg i gresset og liten fare for spredning, forteller Rygh.

Han fulgte med bålet utover dagen og passet på til det var sluknet. Han var også på plass og sjekket på morgenen torsdag.

– Ved 10-tiden ringte brannvesenet og fortalte at de hadde fått melding fra noen som så røyk fra skogen. Brannvesenet lurte på om jeg trengte hjelp. Det takket jeg ja til. Bålet hadde tatt fyr igjen antakeligvis på grunn av vinden og spredde seg fort utover.

Advarer mot åpen ild

– Det begynner å bli tørt igjen i naturen. Selv om gress og busker har blitt grønt, har skogsbunnen tørket opp etter at det kom varme og litt vind, sier vaktlederen ved Sør Øst 110-sentralen.

Han oppfordrer derfor folk til å være varsomme når det gjelder åpen ild.

– Nå er det forbud mot åpen ild i skog og utmark. Og det er flere kommuner som har egne vedtekter og som har totalforbud mot bål. Selv om det bare er kaffebål, sier Hæg.