Gå til sidens hovedinnhold

La bilen stå og la barna gå til skolen

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange barn i Drammen kommune har en utrygg skolevei. Slik bør det ikke være. Miljøpartiet de grønne vil gi barna, ikke bilen, forrang på skoleveien.

Det finnes to muligheter for å gjøre noe med dette. Den ene er kanskje den vanskeligste, den har med bilistenes egne vaner og innstillinger å gjøre. Vi bør bli flinkere til å la bilen stå og heller la barna gå til skolen. Dersom vi absolutt må kjøre, bør vi være forsiktige og hensynsfulle og ikke kjøre helt fram til skolen. Dette er det beste både av hensyn til miljø og sikkerhet.

Ofte er dette noe vi husker på sånn rundt skolestart, når det er kampanjer og politikontroller til å minne oss på det. Litt utpå høsten er dette gjerne glemt. Det handler om holdninger. Vi må alle sammen prøve å skjerpe oss. Men vaner er vonde å vende.

Den andre muligheten vi har til å gjøre noe er enklere, men krever først og fremst noe av oss politikere og av kommunenes og fylkenes veimyndigheter. Og den krever at velgerne stemmer oss fram. Vi grønne politikere lover å presse på. Det handler om å finne tiltak som kan gjøre trafikkmiljøet rundt skolene tryggere. Det handler om å satse på gang- og sykkelveier. Her har vi i Miljøpartiet de grønne i flere år levert gjennom å presse gjennom en konsekvent satsing i kommunen. Opposisjonen og Høyre foreslo i sitt alternative budsjett å kutte i denne satsingen. Dem om det.

Vi i Miljøpartiet De Grønne har imidlertid et annet og enda mer målrettet tiltak for å gi trygg skolevei. Vi ønsker å opprette trygge soner rundt skolene. Vi kaller dem Hjertesoner. Dette er soner der det settes opp skilt som forbyr å kjøre bil på området som ligger tettest på skolen. Vårt mål er å opprette slike soner ved alle barneskoler, og at åtte av ti barn skal gå til skolen.

Slik vil vi kanskje også på lang sikt endre holdningene våre ved at flere av oss lar bilen stå. Men viktigst: Vi får trygge skoleveier, vi får mindre forurensning og på toppen av det hele er det bra folkehelse.

Derfor vil Miljøpartiet De Grønne kjempe for å opprette hjertesoner rundt alle barneskoler i kommunen. Stem på et parti som kjemper for barna – ikke bilen.

Les også

Jan Erik har fått nok: – Jeg kunne skrevet ut 15 bøter på en liten runde med bikkja

Les også

Her kjøres barna to kilometer av foreldrene: – En livsfarlig skolevei

Kommentarer til denne saken