Ikke for å gå noen i næringen, men det er en anerkjent metode å benytte en lignelse når noe er vanskelig å forstå eller forklare.

Vi som overvar debatten og avstemmingen om bybrusaken i bystyresalen for kort tid tilbake, fikk høre en lignelse fremført av KrFs antatt svært lignelse-kyndige, Billy Taranger. Han forsøkte å forklare idiotiet (mitt ord, ikke hans) som ligger i å ikke ta imot gaver når de tilbys.

Henvendt til Ap, Frp, Gilani & Co. forklarte Billy at dersom han ønsket seg et splitter nytt hus og noen kom til ham og sa: «Hvis du kjøper deg nytt hus Billy, så betaler jeg en tredjedel av prisen», så var han ikke i tvil om hva han ville svare. Mange av oss forsto, og var enige med Billy, i at det ville være megadumt å takke nei.

Lignelsen førte, som vi nå er kjent med, ikke til noen masseomvendelse i bystyresalen den tirsdagskvelden. Og årsaken var absolutt ikke at det skortet på intensiteten i Tarangers forkynnelse.

Men vi som preker omvendelse, og mener å kunne love alle ei ny, flott bybru med evig liv, vi gir oss ikke så lett. Kanskje Billys referanse til huskjøp ble litt voldsomt for bru-konservatorene? Alle i bystyresalen var nok ikke tankemessig i posisjon til å kjøpe nytt hus der og da.

LES OGSÅ: Krisemøte om bybrua – ordføreren kaller inn formannskapet

Dette besøket i bystyresalen var mitt første. Det slo meg at kleskoden ikke helt matchet andre styresaler jeg har opplevd. Med absolutt hederlige unntak var ikke passasjen opp til talerstolen for en catwalk å regne, for å si det sånn. Det er kanskje derfor min bru-lignelse tar utgangspunkt i hvordan vi kler oss.

De fleste av oss er konfirmert, en begivenhet som medførte at vi ble kledd opp med ny kjole eller dress. Tenk deg at du, som bybrua, er 83 år gammel og fremdeles bruker konfirmasjonsdressen ved alle livets høytideligheter og festanledninger. Dressen er hullete og har revnet både i ryggen og i baken (henspiller på bybruas elendige forfatning).

Du ser loslitt og uappetittlig ut, og du har derfor ikke lenger draget på de peneste damene (henspiller på at bruas begredelige tilstand virker frastøtende på de velutdannede, sofistikerte, nye bysbarna vi ønsker skal flytte hit). Så kommer en velstående onkel (Bane NOR) og sier: Finn, hvis du kjøper deg en fin ny dress slik at du igjen får draget på damene, så skal jeg betale en tredel av prisen».

Selvfølgelig takker jeg ja og er førstemann inn døra hos Kjemperud i Nedre Storgate neste morgen.

Kjære bystyremedlemmer – snart er det for sent å snu og gi byen ei sponset, ny bru. La oss slippe å huske dere som det bystyret som etterlot dere «gamle» Drammen loslitt og med rumpa bar.

Les også

Mange byer, verden over, har en Barber Street. Helt umerkelig for de fleste har Drammen også fått sin.

Les også

I ingen andre så lange gater går trafikken raskere i høyre kjørefelt enn i venstre.