La oss være ærlige, sommerferie til utlandet er oppskrytt. I alle fall føles det sånn når ungene hevder at de verken husker Spania-turen i 2008 eller Danmarks-ferien i 2010. Her har vi spinket og spart for å vise avkommet et lite stykke verden, og så er dette takken.

Ikke engang Interrail-turen i 2014, som skulle være en dannelsesreise gjennom europeisk historie og arkitektur, kan ha gjort nevneverdig inntrykk, for minstemann har kun et vagt minne om det skjeve tårnet i Pisa, mens resten av oss sitter igjen med et stort mentalt arr etter å ha blitt tatt for sniking på trikken i Praha.

Takk og pris for Instagram som viser ferien slik den egentlig vil bli husket. For å sette det på spissen.

Poenget er at du må ikke ha vært gjennom innsjekkingskøen, sikkerhetskøen, passkøen og boardingkøen på Gardermoen for å ha skapt ferieminner for livet. Du trenger ikke engang ha tømt hele feriepengepotten for å tilfredsstille barnas og familiens behov for fri tid, aktivitet og late dager.

Derfor er det ingen straff å måtte tilbringe korona-sommeren 2020 hjemme, eller i eget land. Kanskje gir det snarere noen muligheter, for eksempel til å kvitte oss med stress og forventningspress, finne roen, oppdage noe nytt og ta tilbake friheten som ferien egentlig skal gi.

Da Drammens Tidende nylig spurte leserne om hvor de skal tilbringe sommerferien i år, sa hele 66 prosent at de kom til å feriere i nærområdet eller i Norge. Det er ikke så overraskende gitt at grensene vil være stengt store deler av sommeren. Men det er interessant at en fjerdedel av de spurte sa at de hovedsakelig skal feriere i og rundt Drammen.

Begrepet staycation kom til Norge for noen år siden, og som ordet indikerer, handler det om å kombinere ferie med det å være hjemme – eller oppsøke steder ikke lenger enn en liten bil-, tog- eller sykkeltur unna. Poenget er at ferien skal være billigere og mer avslappende enn vanlig ferie.

Den nye ferietrenden, hvis den kan kalles det, kan vel ikke sies å ha tatt helt av. For selv om det var en liten nedgang i utenlandsferier i fjor, så drar sånn cirka halvparten av oss på ferie til utlandet hvert år. Helt siden 1970-tallet da de første pakketurene så dagens lys, og etter hvert som en flytur til Alicante ble billigere enn toget til Gjøvik, så har nordmenn lagt igjen stadig mer penger på mat, solsenger og shopping i utlandet, og vi har latt oss lokke til stadig mer eksotiske destinasjoner. For veldig mange har reising blitt en hobby, det er det vi snakker om når vi møtes, og ungene - ja, de lærer seg forkortelsen for all verdens flyplasser før de kan gå.

I møte med tre uker på loffen i Vietnam, all inclusive på Kreta, storbyferie i New York og safari i Kenya blir hjemmeferie liksom litt dølt. Det er ikke rart man slenger på et «bare» i ren ferieskam.

Men ikke i år. I år er «bare hjemme» likt for alle. Og hvis mange gjør som de sier, altså å tilbringe en del tid i nærområdet, så kan det bety vinn-vinn for Drammen og drammensregionen.

Selv om Drammen er landets varmeste by, er det ingen utpreget turistby. Det normale er at både flere spisesteder, butikker og attraksjoner holder sommerstengt. Men nettopp fordi vi ikke er vant til turister, så er det heller ingen penger å tape. Vi har snarere alt å vinne. Enten på egne hjemmeferierende innbyggere, eller å lokke folk fra andre kanter av landet til oss. Opplev Sommer-Drammen, bør vi si.

Men hva gjør man egentlig i Drammen for å få feriefølelsen?

Drammens Tidende spurte blant annet daglig leder Geir Dahl i Visit Drammen, og ble dessverre ikke særlig inspirert. Du lokker ikke folk til Drammen ved å ramse opp alt som er stengt. Og selv om Spiralen er stengt for biltrafikk, går det fint an å komme seg til utsiktstoppen og friluftsmuseet til fots.

Byen Vår Drammen planlegger visstnok noe nytt og stort for å kapre norske turister, men det begynner å haste. Så mens vi venter på det, er det bare å bruke fantasien.

Noe av gleden med ferie er å utforske steder vi aldri har vært før. Møte andre mennesker, ta ting på sparket, sove på steder du aldri har sovet før, lære noe nytt og spise god mat. Så hvis du forholder deg til nærområdet med samme nysgjerrighet og åpenhet som du møter utlandet, kan du risikere å finne like mye sjarme og autentisitet i Mjøndalen og Svelvik som i en italiensk landsby.

Opplev Liers variant av Niagara Falls, nemlig Solbergfossen. Sov under åpen himmel blant furuene i Finnemarka, gjør alvor av drømmen om grønnsakshage, dra til Fjell på blokksafari, sol deg nøttebrun i Elveparken, lær deg å stupe eller dra på ekspedisjon oppover Drammenselva. Ta toget til Vestfossen og opplev moderne kunst på Kunstlaboratoriet, inviter til piknik i hagen på Gulskogen gård, spis is på Grønland, ta en sykkeltur og se på gamle hus i biedermeierstrøket, eller dra til Oslo for å kjenne på storbyfølelsen. Eller bare sett deg ned på en uterestaurant og mys på folk.

De fleste av oss har så mye ugjort i vårt eget nabolag at vi kunne trengt både tre og fire ferieuker. Særlig hvis været ikke innfrir.

Men når sommeren er over, vil Instagram uansett hjelpe oss å huske sommeren 2020 som en fantastisk fin ferie.

God hjemmesommer!

Les også:

Her skal Drammens tøffeste skybar bygges – men ikke enda