Gå til sidens hovedinnhold

Lærer: - Oftere og oftere møter jeg foreldre som skal fortelle hvordan jeg bør gjøre jobben min

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hele min lærerkarriere har jeg opplevd et økende engasjement for min profesjon. Oftere og oftere møter jeg foreldre som skal fortelle hvordan jeg bør gjøre jobben min.

Dette gjelder ikke bare hvilke kunnskaper og ferdigheter ungene bør lære på skolen, men også i økende grad om hvilke metoder jeg bør bruke for å oppnå intensjonen med skole.

Det har fasinert meg hvor mye foreldre kan om mitt yrke, og hvor opplyste de er i pedagogikk og ulike innlæringsmetoder. Det som forundrer mest i denne sammenhengen, er hvordan forholdsvis unge foreldre i en hektisk hverdag så raskt har klart å tilegne seg denne kunnskapen. Selv brukte jeg fem år på min yrkesutdanning.

Staten har forsøkt å øke statusen på læreryrket ved å gi meg profesjonstitler som adjunkt, adjunkt med opprykk, så flere opprykk, så superlærer.

«Dessverre» kan alle noe om vårt yrke, og jeg har ofte lurt på hvorfor jeg aldri har diskutert med kirurgen min om hvor han skal skjære i meg, eller hvordan snekkeren skal bygge huset mitt, eller nå som jeg snart må sjekke prostataen, om det legen gjør virkelig er den eneste måten å sjekke den på?

Nei, her er det bokstavelig talt bare å bøye seg og stole på at fagfolk er fagfolk.

Historisk har yrkestittelen min hatt stor respekt, men problemet mitt for tiden er at ufaglærte tror og vet så mye om hvordan jeg bør utføre jobben min. Derfor er en yrkestittelforandring på sin plass.

Heldigvis har en ny yrkesgruppe sett dagens lys – influenserne.

Som lærer har jeg påvirket barn og unge i 25 år, og mener at jeg med letthet kan kalle meg influenser.

Men – dessverre har det vært mye krangling og støy innad blant influenserne. Yrkesgruppens egne høyt intellektuelle diskusjoner om hvilke gode råd de skal «influere» befolkningen med, godt hjulpet av ulike realityserier, viser at yrkestittelen influenser blir for useriøs.

Jeg er klar over viktigheten av «influensing» og reality, og ser med glede fram til den dagen riksdekkende tv og skole samarbeider og lager den yrkesfaglige realitydokumentaren «Klatremusa». Der ungdom kan se og lære hvordan man kan jobbe seg opp til en lederstilling i en bedrift, uten å ha noe særlig utdannelse.

Nå kan det høres ut som om jeg er sterkt kritisk til å ha riksdekkende medier som samarbeidspartnere i formidling av kunnskaper, verdier og holdninger, og medias evne til å ta fornuftige verdivalg. Og at jeg er stor fan av nordkoreansk rikskringkasting. Men jeg kan ikke la være å undre meg over hvor mye plass «realitystjerner» og «influensere» får i riksdekkende medier.

Som yrkesgruppe ønsker jeg å bli tatt seriøst, og føler at min lange statlige utdanning og lange erfaring bør gjenspeiles i min yrkestittel. At alle har lov til å kalle seg influenser, gjør at tittelen fort utvannes og kan oppfattes som useriøs, og at det vil florere med ufaglærte. Derfor ønsker jeg om lov til å søke om en tidsriktig formell tittel – statsautorisert influenser.

Den sier noe om at staten har utdannet, og gitt meg et embete hvor jeg kan påvirke barn og unge, slik de mener er best. Til og med Kongen i statsråd har godkjent utdanningsministerens planer for hvordan og hvilken påvirkning barn og unge skal utsettes for – fra barnehage til høyskole.

Derfor velger jeg å rette mitt spørsmål direkte til Erna Solberg, om hun med sin regjering kan ta sjefsavgjørelsen om å endre yrkestittelen fra lærer til statsautorisert influenser, eller eventuelt gi forespørselen videre til Jonas Gahr Støre.

Det positive med å få statsautorisasjon, ville vært at Staten kan sette en umiddelbar stopper for useriøse, ufaglærte influensere. LO og andre hovedorganisasjoner ville kunne slå hardt ned på ufaglærte som utfører et lønnet arbeid, og som egentlig bare lager trøbbel for oss fagutdannede statsautoriserte influensere.

Så kjære Erna, siden det er du og din regjering som bestemmer hvordan jeg skal utøve yrket mitt, ber jeg om hjelp i en vanskelig arbeidssituasjon.

Jeg ber om at jeg som adjunkt med opprykk på opprykk kan få endre min yrkestittel fra lærer til statsautorisert influenser.

LES OGSÅ:

Les også

Lokale influensere med i nytt program: – Tør ikke si noe

Les også

Kjendisene hiver seg på sexleketøy-trenden: – Motivet bak er ikke så viktig

Les også

Influenser «Annijor» (24) halverte millioninntektene i fjor

Kommentarer til denne saken