DRAMMEN: Vityasar Maheswaran (25) fra Drammen er en av de heldige som har fått jobb ved Sommerskolen i Drammen. Han har akkurat fullført lektorutdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Dette er verdens beste sommerjobb. Det er mitt femte år som aktivitetsleder, men i år jobber jeg i prosjektteamet og har ansvar for at alle ansatte her har det de trenger for å gjøre en god jobb, sier han til Drammens Tidende.

I år deltar 700 barn på det populære lavterskeltilbudet på Marienlyst ungdomsskole. Maheswaran sier at tilbudet gir barn både mestring og læring, samtidig som det gir lærerstudenter en gylden mulighet til å opparbeide seg verdifull arbeidserfaring.

– Denne jobben gjør jeg av samme grunn som motiverte meg til å ta lektorutdanning: at jeg vil bidra og at jobben er givende, sier Maheswaran.

Les også: Åsne (28) har møtt mange fordommer: – Folk har meninger om hva jeg kan og ikke kan

En av seks får jobb

Monica Skaane Bakken (50) er prosjektleder for Sommerskolen for andre året på rad.

– Vi velger gull fra øverste hylle når vi ansetter aktivitetsledere. I år hadde vi budsjett til å ansette 25 personer, men vi har valgt blant nesten 150 søkere. Vi ser særlig etter lærerstudenter og andre studenter som trives med å jobbe med barn, og setter inn ressurser på god opplæring i forkant. I år har vi for eksempel en god blanding av studenter med idrett og økonomifag, som sammen med lærerstudentene gjør en glimrende jobb på sommerlekene som kan minne litt om Mesternes mester, sier Bakken.

Bakken forteller også at det i år er færre deltakere enn det har vært tidligere år. Fjoråret var ekstraordinært da staten gikk inn og ga direkte støtte til tilbudet.

– Budsjettet styrer kapasiteten, så enkelt er det, sier Bakken. Vi sørger for god kvalitet i tilbudet vårt hvor vi har minst to voksne på en gruppe med 25 barn.

For å få plass på Sommerskolen må foreldrene søke på vegne av barnet. Det er langt flere søkere enn dem som får plass, og det en loddtrekning som avgjør hvem som kommer med. En mindre porsjon plasser blir holdt av til barn som trenger et aktivitetstilbud.

– Plassene som reserveres, deles ut til barn vi blir tipset om av for eksempel helsesykepleier på skolen. I år har vi blant annet elever som kommer fra Ukraina. På den måten får vi en rettferdig fordeling samtidig som vi kan ivareta de som trenger det mest, sier prosjektlederen.

Ble tipset av moren

Chrisander Skaug Dokken (24) skal begynne 4. året på lærerstudiet i Bergen. Han er opprinnelig fra Åssiden. For tredje året på rad er han aktivitetsleder ved Sommerskolen i Drammen. Han er med på å organisere Sommerlekene under årets opplegg.

– Jeg gjør dette igjen fordi det gir god erfaring med barn, og det er koselig å se de små skape nye relasjoner og føle mestring. Det blir nye venner og mye lek, sier 24-åringen.

Dokken forteller at det mest utfordrende ved jobben er å sørge for at alle føler seg sett.

– Det er noe vi vektlegger allerede på kursene før barna kommer, så jeg syns vi får det bra til. På sommerlekene som jeg jobber med i år, er det 27 barn som deltar, og de er ganske jevnt fordelt med tanke på alder og kjønn. Det er ikke sånn her at barna tenker «jeg er ni år og du er elleve», de blir raskt gode venner, sier han.

Isham Singh (25) er aktivitetsleder for første gang i år. Han forteller Drammens Tidende at han ble tipset om jobben av sin mor.

– Etter jeg leste stillingsbeskrivelsen skjønte jeg at dette var veldig relevant for hva jeg vil jobbe med når jeg er ferdig med å studere. Jeg går idrettsvitenskap i Trondheim, men er egentlig fra Lierskogen, sier han.

Singh sier at det er givende å se utviklingen til barna som deltar. Særlig gøy er det å se barna gå fra å være sjenerte til å bli trygge på hverandre og på de ansatte.

– Jeg tenker jo ikke at jeg er på jobb fordi det er så gøy å være med. Det er absolutt aktuelt å bli med om det blir avholdt neste år, avslutter 25-åringen.