Ingen god dag for alle folkevalgte, men en god dag for folkeflertallet

Ap kastet inn et byvåpen-kompromiss i siste time, men gikk på et dundrende nederlag i det første ordinære bystyret.

DEL

MeningerPulsen ble høy i rådhuset tirsdag kveld. Kinnene var røde og brilleglassene dugget. For helt til siste håndsopprekning var det usikkert hvilket kommunevåpen som i fremtiden skal pryde kommunale bygg og brevark i den nye kommunen.

Det lå tidlig an til at Drammens historiske byvåpen fra 1715 ville vinne fram. Mange folkevalgte har de siste dagene tatt inn over seg at et solid flertall i befolkningen ønsker å bevare dagens byvåpen, slik Drammens Tidende har poengtert. Det handler om historie, ble det argumentert fra talerstolen. Men også økonomi. Det blir billigere å videreføre dagens byvåpen fremfor å bytte det ut.

Men Ap hadde i siste time kastet inn et forslag om å fargelegge dagens byvåpenet i rødt og gull, for å imøtekomme svelvikingene og nedre eikerværingene. Dermed ble det enda vanskeligere å forutsi hvilket utfall avstemmingen ville få. Mange lot seg i løpet av debatten overbevise av at selv om det ikke blir helt nytt, så kan rødt og gull være et godt kompromiss, all den tid dette er fargene til kommunevåpnene i Nedre Eiker og Svelvik.

Resultatet ble til slutt overbevisende nok: 33 stemmer for å bevare dagens våpen i blått og sølv. 24 stemmer for rødt og gull.

Det ble med andre ord ingen god dag for alle folkevalgte. Høyres Tor Tveter advarte mot dype sår i Nedre Eiker dersom kommunestyret gikk for dagens byvåpen. Et sår som ikke kommer til å leges på flere år, mente han. Tonje Enersen (Ap) ble overrasket over at hun for første gang på åtte år var enig med Tveter, og viste til at de folkevalgte burde holde fast på beslutningene i den politiske plattformen, som slår fast at ny kommune betyr nytt kommunevåpen.

Men du får ikke hjerter til å banke for «politiske plattformer.»

Og selv om innbyggerne muligens har vært involvert i prosessen, med egne skisser, utstillinger og avstemminger, så har nok Anders Lunde i Nei til bomring rett i at arbeidet med nytt kommunevåpen først og fremst har vært forankret hos politikerne. Ikke i folket.

Dermed blir det vanskelig å argumentere for hensynet til mindretallet, enda så edelt formålet måtte være.

Det kan virke som om Ap ikke har vært i takt med folkeopinionen, men heller lent seg på inngåtte avtaler i nemnder og arbeidsgrupper som folk flest ikke skjønner noe av. Partiet malte seg rett og slett inn i et hjørne det ble vanskelig å komme seg ut av.

Særlig når samarbeidspartnerne løp i hver sine retninger og fristilte representantene sine. Venstres Anders Wengen støttet Ap, det samme gjorde to av SVs representanter, Rødts ene og noen fra Sp. Men så lenge MDG i samlet flokk ble tungen på vektskålen for bevaring av dagens byvåpen, så raknet den rødgrønne blokken. Og det allerede i sitt første ordinære kommunestyremøte.

Valg av kommunevåpen er ikke verdens viktigste sak. Noe flere av de folkevalgte passet på å understreke mens de sto på talerstolen. Men saken engasjerer og er symbolsk viktig.

Ap tapte mye prestisje i kommunestyret tirsdag kveld. Det var heller ingen god dag for den rødgrønne blokken som fremsto mer splittet enn samlet. Om det er et godt eller dårlig tegn for veien videre, får vi snart svar på. For det er nå det politiske arbeidet starter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags