Det strider mot all rettferdighetssans dersom Bane Nor skviser ut Jovialen-Solveig

Selv om Bane Nor Eiendom sier at de håper at Jovialen fortsetter, så vet alle med et snev av bedriftsøkonomisk forståelse at når du får en internasjonal konkurrent vegg i vegg, så er du i realiteten død.

DEL

LederSolveig Røine er et symbol på det spirende bylivet i og rundt Strømsø torg. Med etableringen av kaffebaren Jovialen på stasjonen, spisestedet Hos Solveig og kafeen på biblioteket har hun vist at det går an å være utelivsgründer på denne siden av elva, og leve av det.

Flere har fulgt i hennes fotspor, noe som har bidratt til at området i og rundt Drammen stasjon har blitt til ett av de mest spennende områdene for byutvikling, handel og byliv i Drammen.

Det strider derfor mot all rettferdighetssans når en statlig aktør som Bane Nor går inn og nærmest skviser ut en lokal gründer til fordel for en stor kjedeaktør, som etter det Drammens Tidende erfarer kan dreie seg om en kaffekjede som på toppen av det hele er i Arbeidstilsynets søkelys for flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Ansatte både i Norge og Sverige har fortalt om et ekstremt arbeidspress, hyppige kontroller og manglende overtidsbetaling, og senest i november i år ga Arbeidstilsynet ifølge nettavisen E24 kafékjeden en frist på tre måneder på å rydde opp i de ansattes arbeidsforhold.

Hvis det stemmer at det er denne kjeden som skal inn i de mest attraktive lokalene på Drammen stasjon, står det i sterk kontrast til det samfunnsansvaret Solveig Røine har tatt siden oppstarten i 2012. Hun har ansatt folk som trenger språk- og arbeidstrening, hun har gitt arbeidspraksis til ungdommer som kommer rett fra skolebenken, hun har gitt folk som har falt utenfor arbeidslivet, en ny sjanse i livet.

Hun har rett og slett gjort alt det vi som samfunn ønsker av en næringsaktør, og mer til.

Bane Nor, tidligere Jernbaneverket, har først og fremst ansvar for å drifte og utvikle jernbanenettet. Å få flere til å ta toget. Men de har også et eiendomsselskap, Bane Nor Eiendom, som ifølge deres egen nettside «bidrar til bærekraftig by- og stedsutvikling ved å utvikle attraktive og effektive kollektivknutepunkt».

Bane Nor driver mye viktig og riktig by- og stedsutvikling ved landets jernbanestasjoner. I Drammen har vi akkurat hyllet det nye hotellet og konferansesenteret ved Drammen stasjon, et prosjekt som Bane Nor Eiendom står som utvikler av.

Men når Bane Nor, som driver eiendomsbusiness med dine og mine skattepenger, bevisst stikker kjepper i hjulene for små, lokale næringsaktører, er det grunn til å spørre om samfunnsansvaret forvaltes slik det er grunn til å forvente av en statlig aktør. For selv om Bane Nor Eiendom sier at de håper at Jovialen fortsetter i sine nåværende lokaler, så vet alle med et snev av bedriftsøkonomisk forståelse at når du får en internasjonal konkurrent vegg i vegg, så er du i realiteten død.

Ifølge nettsidene til Bane Nor Eiendom, skal selskapet blant annet legge til rette for arbeidsplasser og handel ved knutepunktene. «Vi skal skape verdier for dem som bor og arbeider der,» skriver selskapet.

Derfor har Solveig Røine stolt på Bane Nor Eiendom når de har sagt at de ikke har hatt interesse av å etablere virksomhet som kan konkurrere ut Jovialen, og at hun ville få førsteprioritet dersom mer attraktive lokaler skulle bli ledig.

Det er fullt forståelig at dette blir for tomme ord å regne hvis signalene som nå foreligger, stemmer.

Også når pressesjef Kristin Paus i Bane Nor Eiendom overfor Drammens Tidende sier at selskapet har «et utstrakt samarbeid med lokale aktører». Det blir en mager trøst for Solveig Røine og hennes ansatte, som nå er redde for å miste levebrødet sitt.

Det eneste de kan håpe på nå, er at politikere, kunder og lokale støttespillere kan utøve press overfor Bane Nor. For løpet er ennå ikke kjørt, dersom det stemmer slik pressesjefen sier, at det ennå ikke er signert noen avtale med ny leietaker.

Drammens Tidende mener denne debatten er verdt å ta, på vegne av alle lokale gründere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags