DRAMMEN: Lena Pedersen (26) er student ved Universitet i Sørøst-Norge og bor i Drammen. Pedersen er blant studentene som preges av at strøm- og matvareprisene har økt betydelig den siste tiden.

– Med de høye prisene som er nå er jeg avhengig av å ha jobb og samboer, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Vil gi seg etter ett år: – Hæ, seriøst?

26-åringen forteller at leien er dyr, strømregningen hennes har doblet seg og at de høye matvareprisene gjør at det er problematisk for henne som student.

– Det er ofte samboeren min, som er i 100 prosent jobb, må hjelpe meg med å betale mer av strømregningen vår. Noen ganger har jeg ikke mer å gå på, forteller Pedersen.

Men, det er ikke bare strømprisene som har økt, nå har også mat blitt dyrere. Matvareprisene har nemlig steget med 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Fra mai til juni økte det med 2,0 prosent. Denne prisøkningen har gjort at studentbudsjettet har blitt enda strammere enn vanlig.

– Nå for tiden går det mye i nudler og suppe, eller til og med brødskive til middag, sier hun.


Må bruke kredittkort

Selv om Pedersen har deltidsjobb ved siden av fulltidsstudiene forteller hun at kredittkortet har vært løsningen ved flere anledninger.

– Jeg har brukt kredittkort flere ganger for å kunne ha penger til helt hverdagslige ting som å handle mat, kunne betale husleie og strøm, sier 26-åringen.

Pedersen forteller at hun føler seg heldig siden hun har samboer og jobb, hun vet at ikke alle studenter er i samme situasjon som henne.

– Det er nok veldig mange som sliter nå, jeg skjønner ikke hvordan studenter uten jobb og samboer klarer seg, sier hun.

– Krisetilstander

Rose Jahanfarah leder for Studentrådet i Drammen kommune forteller at det er kritisk for studenter at prisene i samfunnet øker.

– Akkurat nå er det faktisk krisetilstander for oss, sier Jahanfarah.

Jahanfarah hevder studielånet ikke dekker i nærheten av hva studentene trenger og peker på at det er krevende for studenter som er avhengig av å jobbe mye ved siden av fulltidsstudiet.

– På studiene er det lagt opp til 7,5 times arbeid hver dag, og hvis man i tillegg skal jobbe flere ganger i uka for å ha råd til mat har vi et problem, sier hun.

Studentrådslederen er redd de høye prisene og den dårlige økonomien resulterer i at folk ikke får mulighet til å studere det de har lyst til.

– Det kan hende at folk må bo hjemme for å ha råd til å betale regningene sine og at de derfor ikke får studert det de ønsker fordi studiestedet i nærheter ikke tilbyr studieprogrammet, fortsetter Jahanfarah.

Jahanfarah har også fått høre av flere at deltidsjobben og den dårlige økonomien til studentene er med på avgjøre om man har muligheten til å være sosial eller ikke.

– Det er veldig synd at folk ikke kan være sosial fordi de alltid må jobbe, eller rett og slett fordi de ikke har råd til delta, sier Jahanfarah.

Jahanfarah kan betrygge med at hun og alle studentorganisasjoner gjør det de kan for at studentene, uavhengig av deres økonomisk situasjon, skal kunne få delta på sosiale aktiviteter.

– Vi prøver å gjøre denne tiden enklere for studentene ved for eksempel å ha gratis aktiviteter på dagen hele fadderuka, sier hun.