DRAMMEN/LIER: Problemer med gråskimmel er noe av det som har gjort årets jordbærsesong til en av de dårligste på lenge. Også Bjørn Ekeberg og makker Simen Myhrene i Norsk Jordbær DA har fått merke problemene, men til gjengjeld tar de nå sikte på å kunne levere norsk jordbær av beste merke til midt i september.

Det var NRK Buskerud som først omtalte saken.

Forskyvningen av sesongen skjer ved at dyrkerne kjøper inn ferdige planter som har stått på et lager i Nederland.

LES OGSÅ: Jordbær til 60 kroner kurven

Frosne planter

– Der har plantene stått i minus to grader, og vi får dem frosne hit. Så når vi tar dem ut av lageret, lager vi en ny vår for dem, forklarer Bjørn Ekeberg.

Disse plantene settes ikke ut på friland, men inne i en dyrkningstunnel, som kan lukkes på endene eller åpnes, slik at dyrkerne får stor kontroll over temperatur og fuktighet.

LES OGSÅ: Regn - ingen hindring

Første gang i år

Det er første gang Norsk Jordbær DA prøver denne dyrkningsmåten, og årets planter ble tatt ut fra fryselager og plantet ut rundt 10. juni.

Så går det 30 dager før plantene blomstrer, og ytterligere 30 dager før man kan begynne å høste. Bjørn Ekeberg sier det også er forskjell på sortene, noen er senere enn andre,  og han mener det skal kunne gå an å høste bær fra disse plantene til rundt midten av september.

Dermed forlenges jordbærsesongen med rundt en måneds tid.

– Det er i hvert fall det vi planlegger for sier han.

LES OGSÅ: Her er de første jordbærene

Samme sortene

– Blir bærene like gode som bær dyrket på vanlig måte?

– Det skal ikke være noen forskjell på det. Det er stort sett de samme sortene, men vi får også inn noen nye, sier Ekeberg.

– Billige blir de vel ikke?

– Dette er jo ingen billig produksjon, så vi er avhengige av å få brukbar pris på disse bærene. Men det tror vi skal gå.

LES OGSÅ: Martin (3) fant det største jordbæret

Kan redusere gråskimmel

Siden dyrkningstunnelene beskytter mot hardt regn og for mye fuktighet, mener Bjørn Ekeberg at de også kan redusere problemene med gråskimmel og andre avlingsskader.

Hardt regnvær og for høy fuktighet er nemlig en av de viktgste årsakene til skadene på årets avling.

LES OGSÅ: Sylling satte ny rekord