Bensinstasjon selger mer is enn bensin

15 TONN: De selger svimlende 15 tonn softis hvert år. Innehaver Mehmet Bas er veldig fornøyd.

15 TONN: De selger svimlende 15 tonn softis hvert år. Innehaver Mehmet Bas er veldig fornøyd. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvor mye veier 12 flodhester totalt? Like mye som softisen de selger på Lierkroa i løpet av et år.

DEL

LIER: Hva er grunnen til at gamle Lierkroas softis er så berømt? Hva er hemmeligheten bak at de selger i snitt 208 softis per dag?

208 softis per dag, det betyr 75 000 softis i året, hvilket igjen betyr svimlende 15 tonn is totalt per år.

Mehmet Bas driver bensinstasjon, men tjener mer på soft-is enn salg av drivstoff. Best Lier AS, best kjent som Lierkroa, selger så enorme mengder is at Bas ser seg nødt til å få inn nok en softis-maskin.

Og det må til, mener innehaveren. For fire maskiner må man ha om man skal unngå lange køer og utålmodige kunder. Han selger tross alt softis ihver dag, hele året gjennom.

HER KAN DU LESE VÅRE RESTAURANTANMELDELSER

Gammel isbar

På 40-tallet åpnet det en isbar i Lier, forteller Bas. Den gang ble softisen berømt. Det er en den fortsatt.

Folk kommer langveisfra for å kjøpe softis på Lierkroa. Og de kommer langveisfra for å kunne få strø i alle farger og alle smaker du kan drømme om. Hvorfor?

– Fordi vi har så godt rykte at vi selger så mye is, dermed er isen fersk hele tiden. Vi har økt salget jevnt og trutt gjennom de årene jeg har holdt på her. Familien min har drevet stedet i sju år, jeg har drevet det alene de siste fire årene, sier Bas.

Og man får det som man vil. Vil du ha fire typer strø på en og samme softis, så får du det. Vil du ha kuleis i bunn og softis med strø på toppen, så får du det.

LES OGSÅ: — Tøft å drive bar i Vikersund

LES OGSÅ: Spanjol i spissen for nye La Vida

Størrelsen teller

De er store, softisene i Lierbygda. Det finnes faste kunder som kommer langveisfra for å spise is. Og noen slår på stortromma når de først har tatt turen.

– Vi har faste kunder som kommer hit og spiser to-tre softis i slengen, forteller Bas. Og det må sies å være en prestasjon, hver is veier 200 gram. Og for å bære 200 gram is med pynt, kreves en kraftig kjeks.

Og folk spiser ikke bare is på varme dager. Hele året går softis-maskinene varme.  Om ikke lenge satser han på enda mer is. Yoghurtis

– Gøy!

Han synes det er gøy å servere is, men mest moro synes han det er at folk blir så glade.

– Folk blir glade når de kommer hit for å spise is, og det er klart det er moro å se. Mange av kundene våre skryter veldig av isen de kjøper hos oss, og det er klart vi er glade for det, sier han.

Bjørn Thrane kommer innom for å spise is fredag formiddag. Han kommer fra Tønsberg og er på vei til jobb i Lier.

– Hvorfor stopper du her for å kjøpe is?

– Fordi det er tradisjon, og så er den veldig god, og man får mye is for pengene, sier han.

Bas forteller at de er den tredje største softis-kunden hos Diplom-Is.

– Et eventyr

Best Lier AS er en av de aller, aller beste kundene til Diplom-Is når det gjelder softis. De selger dobbelt så mange softis på kroa i Lier som de gjør på Ullevaal Stadion. Og det er helt utrolig, mener salgsleder Jan Granheim. Han har ansvar for storhusholdning i Sør-Norge.

– Det er et eventyr for seg selv, den Lierkroa. Hvorfor det er som det er, det er for meg helt ubegripelig. Hadde vi fått til det de har fått til der ute flere steder, hadde vi selvsagt gjort det vi kunne for å få det til, sier Granheim.

Han sier at suksesshistorien er helt utrolig når man ser på beliggenheten og størrelsen til den gamle Lierkroa.

– Det handler vel om at historiene om kroa går fra generasjon til generasjon, i tillegg til en del andre faktorer, sier han.

De bruker den samme softisen som de alltid har gjort. De lager store softis. Og de som lager isen er blide og hyggelige. Og så er det jungeltelegrafen, da.

– Det må være de tingene der som er årsaken til at det går så utrolig bra som det gjør der ute. Og med det ryktet de har, går det så mye is, at softisen aldri er i maskina lenge. Man får derfor kjøpt fersk is hele tiden, sier salgslederen.

Hvem er det så som konkurrerer på softis-banen?

– Det er en liten lukekiosk som ligger på Nesset, like ved Tusenfryd. Hvem av de to som ligger øverst nå, det vet jeg ikke. Men jeg vet at Mehmet har jobbet hardt for å komme seg til topps, og han er på god vei, sier han.

Om han synes det er moro å stå for salget av softis-massene til den gamle Lierkroa?

– Det er utrolig moro å ha disse som kunder. Å se at det man driver med lykkes, det er veldig givende, sier han.

LES OGSÅ:

Konsertbillettene går unna i Lier

Blåser liv i lokalene

– Happy ending for Trygve 

Artikkeltags