Knut Jagland er død

Knut Jagland, tidligere politisk redaktør i Fremtiden, er død.

Knut Jagland, tidligere politisk redaktør i Fremtiden, er død. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mangeårig politisk redaktør i Fremtiden, Knut Jagland, er død.

DEL

Tidligere politisk redaktør i Fremtiden, Knut Jagland, er død, 88 år gammel. For Jagland var politikk og journalistikk to sider av samme sak. Han ble rekruttert inn i journalistikken gjennom fagbevegelsen, og han så det som en livsoppgave å kommunisere politikk, noe som ifølge Knuts egen definisjon betydde å snakke med folk, ikke til folk. Jeg husker så godt en gang på 1980-tallet etter et dårlig valg for Arbeiderpartiet da Høyre-bølgen skyllet over landet og Kåre Willoch var blitt statsminister. Det var bare minutter før et morgenmøtet og Knut satt allerede klar med kaffekoppen og dagens avis der han hadde skrevet en lederartikkel som slo fast at Arbeiderpartiet gjennom valgkampen ikke hadde greid å kommunisere budskapet godt nok; «Det fins så mange politikere som prater», sa Knut. «Og så fins det de få som kommuniserer.»

Mange av oss som begynte i Fremtidens talentfulle redaksjonsmiljø på 1970- og 1980-tallet, ble ikke umiddelbart kjent med Knut. Han var ingen ledertype i redaksjonen, selv om han hadde redaktørtittel. Han var en stillfaren tenker som gjerne gikk inn på sitt kontor med døra lukket. Men så fort vi trengte å vite et eller annet innen politikk eller organisasjonsliv, så var Knut den som alltid visste hvem vi kunne ringe for å få kvalifiserte svar. Han var elskverdigheten selv, alltid smilende og morsom bak tykke brilleglass, og med et kildenettverk jeg aldri har opplevd maken til. Det var som om han kjente absolutt alle, og alle kjente ham.

I sin ungdom var han en meget habil skihopper. På gymnaset utviklet han sitt skrivetalent, og rett etter krigen tok han befalsskolen. Broren, Helge Thorbjørn, var ti år eldre og ble fagforeningsmann på Kværner og deretter partisekretær i Akershus. Knut fulgte i brorens fotspor som tillitsvalgt på sprengstoffabrikken på Dyno. Han kom til Fremtiden som såkalt fagligpolitisk medarbeider i 1962. Da hadde han allerede passert 30. Han utpreget seg raskt med en god penn, og ut over på 60-tallet hadde Drammenspressen to markante kommentarskribenter i hvert sitt avishus, den radikale Knut Jagland i Fremtiden og den konservative Gunnar Johnsen i Drammens Tidende.

I tillegg til sin pressegjerning, hadde Knut et imponerende antall tillitsverv både i og utenfor arbeiderbevegelsen. Han var sekretær for Buskerud Arbeiderparti i noen år, og han ble senere formann i Buskerud Ap. Han var også formann for Samferdselsnemnda i Buskerud og leder av den regjeringsoppnevnte nærtrafikkomiteen for Drammensområdet. Han var også mangeårig styremedlem i Drammen Sparebank, bare for å nevne noe. Hans utsøkte penn var det mange som fikk glede av. Han skrev en rekke jubileumsbøker for bedrifter og fagforeninger.

Da Knuts nevø Thorbjørn Jagland startet sin fornyelse av Arbeiderpartiet på 1980-tallet var mantraet at Ap skulle være et politisk verksted der folk ikke bare skulle involveres, men også bli hørt. Det nye Arbeiderpartiet skulle skapes nedenfra gjennom meningsbrytning og medvirkning. For meg var dette som et ekko fra diskusjoner med onkel Knut. På ett punkt ble vi imidlertid aldri enige, Knut og jeg, og det var hva journalistikk egentlig er. Min generasjon journalister hadde klokkertro på den objektive nyhetsjournalistikken, fri og ubunden, kritisk og avslørende. Knut mente at når du fjerner ideologien fra journalistikken, så er det ikke så mye igjen, i hvert fall ikke nok til å engasjere og holde på leseren over tid. Nå begynner jeg å lure på om han hadde rett, der også.

Knuts kone Edith døde for fem år siden. Han etterlater seg to døtre, Jorun og Vera, og flere barnebarn

Artikkeltags