Lier: Det er full aktivitet i jordbæråkeren til Simen Myhrene i Sylling. Gjennom hele sommeren sørger polske gjestearbeidere for at de røde, søte jordbærene havner i kurver, og ut til deg og meg. Da trenger de tak over hodet.

– De store utgiftene for å sette opp brakkeriggene gjør at husleien for arbeiderne blir høy. De ville gjerne bodd enklere for mindre penger, sier jordbærbonde Myhrene.

LES OGSÅ: Klart for rødt og søtt

Sendte brev til kommunen

Gjennom hele sommeren holder gjestearbeidere hjulene i gang i landbruket i Lier. For å unngå tragiske branner som den på Gulskogen 9. november 2008, der sju polske gjestearbeidere mistet livet, er det strenge krav til hvordan boligene skal være. For strenge, mener Lier bondelag.

(Artikkelen fortsetter etter videoen.)LES OGSÅ: Pårørende mintes de sju omkomne etter Gulskogenbrannen

I et brev til ordfører Ulla Nævestad (H) skriver leder Ole Kristian Jensen at det bør være enklere krav til boliger og brakker som bare brukes noen måneder på sommeren enn det er til boliger der folk bor året rundt.

– Det er grenser for hvor mye penger man skal legge ned i en bolig man skal bruke noen måneder i året, sier Jensen til Drammens Tidende.

Jensen understreker at brannsikring og sanitære forhold selvfølgelig må være i orden, men mener reglene for hvor mange som kan bo på et rom er for strenge.

Det er en kjent problemstilling for jordbærbonde Myhrene. Han ønsker at to og to arbeidere kan bo sammen, men kommunen mener rommene på 7,5 kvadratmeter er for små.

– Jeg kan ikke bryte loven, men kommunen gjør det vanskelig, sier Myhrene.

LES OGSÅ: Frykter ny Gulskogenbrann

- Kun hvilerom

Hver arbeidstaker skal ha minst 7,5 kubikkmeter luft der de sover.

– Arbeidstakerne har krav på mulighet til rekreasjon. De skal stille uthvilte på jobb og ha et sosialt liv, forklarer seniorrådgiver Vera Helgerud ved Arbeidstilsynet i Drammen.

Hun ønsker ikke kommentere brevet Lier bondelag har sendt Lier-ordføreren.

Bondelagsleder Jensen er ikke enig at gjestearbeiderne trenger plass til å slappe av på soverommene.

– Det er ikke tilfelle at de bruker rommene som oppholdsrom. De sover kun i disse rommene, sier han.

Mye penger

I brevet oppfordrer også bondelaget kommunen til å se på gebyrene for saksbehandling. Laget mener prisene er for høye. Jordbærbonde Simen Myhrene må ut med 50.000 kroner til saksbehandling for sine fire brakkerigger og fem campinghytter.

Ingen ved planavdelingen i Lier kommune kunne svare på Drammens Tidendes henvendelse i går, men jordbrukssjef Gabriela Lundberg ved landbrukskontoret forstår bøndenes frustrasjon.

– Vi prøver å være imøtekommende. De bor her for en liten periode av gangen, sier hun.